Društvo

U BiH stiže polarni zrak sa sjevera, sredinom sedmice prvi snijeg

U BiH stiže polarni zrak sa sjevera, sredinom sedmice prvi snijeg
Foto: Ilustracija | U BiH stiže polarni zrak sa sjevera, sredinom sedmice prvi snijeg

SARAJEVO - Nakon neuobičajeno toplog i sunčanog vremena za ovo doba godine, u Bosnu i Hercegovinu stiže hladni polarni talas sa sjevera, a prve snježne padavine možemo očekivati za sredinu naredne sedmice.

Kako je za Avaz.ba potvrdio meteorolog Željko Majstorović, iznad nas se odvijaju velike borbe vazdušnih masa.

“Prema nama se širi jedan anticiklon sa sjevera. Ono što je bitno jeste da nam stiže hladni polarni vazduh sa sjevera i da će naredne sedmice temperature opadati, odnosno biće sve hladnije. Međutim, treba naglasiti da u početku neće biti puno padavina, a u drugoj polovini naredne sedmice očekujemo i prve snježne padavine, a u mnogim mjestima naše zemlje temperature će biti oko 0 - kazao je Majstorović.

Istaknuo je da će generalno period koji slijedi biti izuzetno promjenljiv.

“Prvi dani novembra će biti tmurni, s niskom temperaturom i slabim padavinama. Kada je u pitanju cijeli mjesec, možemo reći da će temperatura biti iznad prosjeka, a kada su u pitanju padavine, one će biti ispod prosjeka. Dakle, biće u novembru lijepih dana”, kaže Majstorović.

Kada je u pitanju generalna prognoza za zimu koja nam slijedi, sagovornik Avaza tvrdi da su dosadašnje bile samo bombastične najave.

“Krajem novembra će se u Kairu sastati meteorolozi s područja Mediterana i iz jugoistočne Evrope, gdje će donijeti tzv. konsenzunsku prognozu za zimu. Tek tada će meteorolozi za svoje područje moći dati jasniju prognozu za svoje područje”, naglasio je Majstorović.

(Avaz.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije