Društvo

U BiH stiže više od 50.000 doza vakcina džonson i džonson

U BiH stiže više od 50.000 doza vakcina džonson i džonson
Foto: Ilustracija | U BiH stiže više od 50.000 dozva vakcina džonson i džonson

SARAJEVO - BiH će do sredine novembra dobiti 50.400 doza vakcina džonson i džonson protiv virusa korona, saopšteno je iz Ministarstva civilnih poslova u Savjetu ministara.

Vakcine će stići u sedmom kontingentu isporuke za BiH iz mehanizma Kovaks, navedeno je na Twitter nalogu ovog ministarstva.

Druga doza povecava efikasnost vakcine na 94%

Američka farmaceutska kompanija "DŽonson&DŽonson" (J&J) je saopštila danas da druga doza njene vakcine protiv kovida-19, data otprilike dva mjeseca nakon prve doze u SAD, povećava efikasnost vakcine na 94 odsto.

Samo jedna doza J&J vakcine pruža zaštitu od 70 odsto, prenosi agencija Rojters.

Kompanija je sada "prikupila dokaze da dodatna buster doza povećava zaštitu od kovida-19", izjavio je Pol Stofels, glavni naučni direktor u J&J.

Saopšteno je da druga doza vakcine, data dva mjeseca nakon prve doze, povećava nivo antitijela četiri do šest puta.

Kada se da šest mjeseci nakon prve doze, nivo antitijela se povećava dva puta, pokazali su podaci objavljeni prošlog mjeseca.

Najnoviji podaci će, kako ocjenjuje Rojters, pomoći toj kompaniji da se obrati američkim regulatorima za dobijanje dozvole za distribuciju buster doze, uprkos tome što J&J često naglašava trajnost svoje jednokratne doze vakcine.

Američki predsjednik Džo Bajden zalaže se za buster doze usljed sve većeg broja hospitalizacija izazvanih delta sojem, a J&J je jedina farmaceutska kompanija sa jednokratnom vakcinom protiv kovida-19 koja je odobrena u SAD.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije