Društvo

U BiH vruće uz temperaturu do 39, ne izlazite napolje od 11 do 17 sati

U BiH vruće uz temperaturu do 39, ne izlazite napolje od 11 do 17 sati
U BiH vruće uz temperaturu do 39, ne izlazite napolje od 11 do 17 sati

BANJALUKA - Danas će u Bosni i Hercegovini preovladavati sunčano i vruće uz maksimalnu temperaturu do 39, a građanima se savjetuje da ne izlaze napolje u vremenu od 11 do 17 sati.

Tokom poslijepodnevneva lokalni pljuskovi su mogući ponegdje u centralnim, istočnim i jugoistočnim područjima Bosne. Vjetar, slab do umjeren, u Hercegovini i zapadnoj Bosni jugozapadni, a u ostataku Bosne istočni i sjeveroistočni.

Jutarnje temperature od 16 do 22, na jugu od 21 do 26, a dnevne od 32 do 39 °C.

Oprez

Zbog visokog UV zračenja ljekari savjetuju da ukoliko nemate potrebu ne izlazite napolje u periodu od 11 do 17 sati. Ukoliko već morate, nanesite obaveznu zaštitu od sunca, nosite laganu odjeću i pijte dosta tečnosti, najbolje vode.

Prognozirane temperature u većim gradovima BiH:

Banja Luka  37°C

Mostar        39°C

Sarajevo      35°C

Trebinje       38°C

Biometeorološka prognoza je nepovoljna.

Tegobe kod hroničnih bolesnika i meteoropata će biti izraženije. Neophodno je preduzeti mjere zaštite od vrućine i štetnog UV zračenja. Negativni uticaj vremena dodatno će se pojačati usljed visokih temperature i tokom noći.

U srijedu sunčano i vruće uz malu do umjerenu oblačnost.

Poslije podne ili u večernjim satima u većem dijelu Bosne sa pljuskovima i grmljavinom. Jutarnje temperature od 17 do 22, na jugu od 22 do 27, a dnevne od 32 do 37 °C.

U četvrtak u većem dijelu Bosne pretežno oblačno vrijeme sa kišom, pljuskovima i grmljavinom.

Na istoku i sjeveroistoku Bosne, prije podne, sunčanija, a slaba i mjestimične padavina poslije podne. U Hercegovini, u prvom dijelu dana, sunčano uz umjerenu oblačnost. Tokom poslijepodneva, uz porast naoblake, na sjeveru Hercegovine postoje uslovi za kišu, pljuskove i grmljavinu. Jutarnje temperature od 13 do 18, na jugu od 20 do 24, a dnevne od 16 do 22, na istoku i sjeveroistoku Bosne od 26 do 30, a na jugu do 32 °C.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije