Društvo

U BiH za devet mjeseci otkriveno 368 ilegalnih migranata

U BiH za devet mjeseci otkriveno 368 ilegalnih migranata
Foto: Ilustracija | U BiH za devet mjeseci otkriveno 368 ilegalnih migranata
Srna

SARAJEVO - U ilegalnom prelasku ili u pokušaju ilegalnog prelaska granice od januara do septembra otkriveno je 368 državljana zemalja visokog migracijskog rizika, što je povećanje u odnosu na isti period prošle godine, izjavio je Srni načelnik kabineta direktora Granične policije BiH Radiša Samardžija.

Samardžija je napomenuo da je najveći broj ilegalnih prelazaka granice zabilježen izvan graničnih prelaza u zoni odgovornosti jedinica Trebinje, Višegrad, Bijeljina i Izačić.

Najveći broj nelegalnih migranata su državljani Avganistana /77/, slijedi Pakistan /65/, zatim građani samoproglašenog Kosova /43/, te Sirije /40/, Alžira /37/ i Turske /33/.

"Operativna saznanja Granične policije BiH i drugih organa BiH, podaci i izvještaji Evropola, Međunarodne organizacije za migracije /IOM/, Fronteksa i drugih relevantnih međunarodnih organa ukazuju na to da BiH trenutno nije izložena masovnom migracijskom pritisku ili riziku", rekao je Samardžija.

Ipak, ukazao je on, aktuelna situacija u Srbiji i Makedoniji, gdje već duže vrijeme boravi veliki broj migranata "zaglavljen" na balkanskoj migracijskoj ruti, ukazuje na moguće aktivnosti migranata među kojima je pronalazak alternativnih ruta kretanja prema zemljama EU, koje mogu uključivati i tranzit preko teritorije BiH.

"Slučajevi evidentirani ove godine ukazuju na to da migranti iz zemalja visokog migracionog rizika, u pojedinačnim slučajevima i manjim grupama, nastoje koristiti teritoriju BiH kao tranzitno područje na putu prema zemljama EU", upozorio je Samardžija.

Prema njegovim riječima, u kontinuitetu se evidentiraju slučajevi državljana Turske koji zloupotrebljavaju bezvizni režim sa BiH nastojeći da nakon legalnog ulaska u BiH ilegalno nastave putovanje ka zemljama zapadne Evrope.

Granična policija BiH aktivno radi na sprečavanju krijumčarenja državljana Turske, što najbolje ilustruju nedavno realizovane međunarodne akcije "Bosfor" i "Dardaneli".

"Preduzimamo niz preventivnih i represivnih mjera i radnji s ciljem nadziranja granice - obilazak, nadzor i osmatranje, prikupljanje obavještajno-bezbjednosnih podataka, postavljanje zasjeda i kontrolnih punktova, te sprovođenje operativnih akcija i mješovitih obilazaka uz zajedničku granicu BiH sa susjednim zemljama", rekao je Samardžija.

Kako bi se što uspješnije borila sa ilegalnim migracijama i drugim oblicima prekograničnog kriminala, Granična policija BiH učestvuje u identifikovanju i zaprečavanju mjesta pogodnih za ilegalne prelaske granice, što predstavlja jednu u nizu metoda koje doprinose efikasnijem nadzoru granice.

Samardžija je podsjetio da je projektom zaprečavanja lokacija pogodnih za ilegalni prelazak kopnene granice motornim vozilima između BiH i Hrvatske, 2008. godine zapriječeno 68 lokacija na teritoriji BiH od 118 identifikovanih.

Projektom "Zaprečavanje sporednih puteva pogodnih za ilegalni prelazak granice između BiH i Crne Gore" identifikovane su 44 lokacije pogodne za ilegalne prelaske granice, od čega su 22 zapriječila nadležna tijela BiH, a 22 lokacije nadležna tijela susjedne zemlje.

Samardžija navodi da se između BiH i Srbije realizuju aktivnosti na zaprečavanju, a 2015. je parafiran "Elaborat zaprečavanja putnih pravaca pogodnih za ilegalni prelazak državne granice između BiH i Srbije prevoznim sredstvima".

Identifikovano je 13 lokacija koje treba da budu zapriječene.

"Zaprečavanje se obavlja kamenim blokovima ili rampama. Zapriječena mjesta redovno nadziru službenici Granične policije BiH i ministarstava unutrašnjih poslova susjednih zemalja", pojasnio je Samardžija.

Samardžija je istakao da je zbog registrovanja većeg broja slučajeva korištenja tovarnog prostora teretnih motornih vozila za krijumčarenje migranata, Granična policija BiH uvela privremenu mjeru pojačane kontrole i obaveznog pregleda svih teretnih motornih vozila koja u BiH ulaze iz Srbije i Crne Gore. 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije