Društvo

U Bijeljini otvorena "Kolonija dječijeg prijateljstva"

U Bijeljini otvorena "Kolonija dječijeg prijateljstva"
Foto: Srna | U Bijeljini otvorena "Kolonija dječijeg prijateljstva"

BIJELJINA - U Dječijem vrtiću "Čika Jova Zmaj" u Bijeljini danas je svečano otvorena "Kolonija dječijeg prijateljstva" koja će do subote, 15. juna, ugostiti djecu i vaspitače iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Hrvatske i Srpske.

Direktor ovog bijeljinskog vrtića Slaviša Vujanović rekao je novinarima da u manifestaciji učestvuju vrtići iz Sombora, Šapca, Cetinja, Štipa, Vukovara, Banjaluke i Bijeljine.

"`Kolonija dječijeg prijateljstva` je prvenstveno prilika za druženje i sticanje prijateljstava među djecom, a za stručne saradnike u vrtićima to je proširenje prakse i znanja o svojoj djelatnosti", naveo je Vujanović.

Vujanović kaže da je Bijeljina 2012. godine prvi put bila domaćin ove manifestacije i da će i ovoga puta grad i Republiku Srpsku prikazati u najboljem svjetlu, uz brojne izlete i posjete znamenitostima, dječije predstave i sportske aktivnosti.

Gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić na otvaranju je rekao da je druženje najmlađih iz zemalja regiona lijep događaj za grad i prilika za razmjenu dobre prakse u predškolskom obrazovanju.

"Gradska uprava Bijeljina podržava ovakve aktivnosti i mi ćemo organizovati prijem za sve učesike, a ono što je najbitnije je da budemo dobri domaćini djeci koja treba da poznaju druge narode, običaje i zemlje", rekao je Mićić.

Direktor vrtića sa Cetinja Senka Vuksanović ističe da godišnja okupljanja pružaju priliku za razvijanje empatije kod djece prema drugima i da se učesnici Kolonije smatraju jednom porodicom.

"Ono što su veliki razdvojili, mi spajamo, to je naš glavni cilj, da se zna da se djeca moraju voljeti bez razlike na vjeru, naciju, boju kože", poručila je Vuksanovićeva.

Marina Latinović, direktor dječijeg vrtića u Vukovaru koji program sprovodi na maternjem srpskom jeziku, rekla je novinarima da se kroz druženje upoznaju različite kulture i načini rada, sa zajedničkim ciljem razvoja djeteta i napretka u ovoj oblasti.

U "Koloniji" će iz svakog grada učestvovati po desetoro djece, dva vaspitača, direktori i stručni saradnici vrtića.

Povelja o trajnoj saradnji predškolskih ustanova gradova Banjaluke, Cetinja, Ohrida, Peći, Sombora, Šapca, Velenja i Vukovara potpisana je 1980. godine u Vukovaru i druženja su trajala do 1990. godine.

Saradnja je obnovljena 2008. godine na Cetinju, kada se "Koloniji" pridružio i Dječiji vrtić "Čika Jova Zmaj" iz Bijeljine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije