Društvo

U Bužimu proglašeno stanje elementarne nepogode

U Bužimu proglašeno stanje elementarne nepogode
Foto: Pixabay | U Bužimu proglašeno stanje elementarne nepogode

Na području opštine Bužim u Unsko-sanskom kantonu proglašeno je stanje elementarne nepogode zbog poplava.

Odluka o proglašenju elementarne nepogode donesena je na vanrednoj sjednici opštinskog štaba civilne zaštite.

Prema podacima sa terena, danas je na području Bužima nivo vode u opadanju i voda se povlači u prirodna korita, ali su prema prognozama najavljene padavine, što će otežati i ovako teško stanje, saopšteno je iz Federalne uprave civilne zaštite.

Poljoprivredna i druga zemljišta su zamuljena i kompletni zasadi na tim područjima su uništeni.

Prema dosadašnjim podacima, poplavljeno je više od stotinu stambenih i deset poslovnih objekata, a ovaj broj nije konačan jer građani i danas prijavljuju štetu na svojoj imovini.

Veliki problem stvaraju podzemne vode koje uzrokuju stvaranje odrona i klizišta, trenutno se saobraćaj odvija otežano na lokalnim i nekategorisanim putevima.

Angažovana privredna preduzeća su na terenu i vrše sanaciju putne infrastrukture kako bi se uspostavilo neometano odvijanje saobraćaja, a prema podacima iz komunalnog preduzeća "Komb Bužim", voda u gradskom vodovodnom sistemu je zamućena i ne preporučuje se za piće.

Opštinska komisija za procjenu šteta je na terenu i procjenjuje štetu na infrastrukturi, poslovnim i stambenim objektima.

Na području Velike Kladuše stanje uzrokovano obilnim kišama prije dva dana se stabilizuje, svi putni pravci su prohodni dok se voda povukla u svoja korita, naveli su iz Uprave civilne zaštite.

Služba zaštite i spašavanja i vatrogasci su na terenu, radi se na čišćenju i sanaciji putnih pravaca kao i isušivanju vlage iz objekata u kojima je bila voda, a Štab Civilne zaštite donio je odluku da nije potrebno proglašavati stanje prirodne nepogode.

"Služba za Civilnu zaštitu je na raspolaganju građanima i u toku dana primila je 11 prijava građana za štete od kojih se većina odmah rješava", dodaje se u saopštenju, prenosi Srna.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije