Društvo

U Čapljini i dalje gori, helikopteri gase vatru

U Čapljini i dalje gori, helikopteri gase vatru
Foto: Ilustracija | U Čapljini i dalje gori, helikopteri gase vatru

ČAPLJINA - Situacija na požarištima u velikom dijelu Bosne i Hercegovine jutros je povoljnija nego juče, ali vatra i dalje gori, a najozbiljnija situacija je u Čapljini gdje požari prijete naseljenim područjima.

Za televiziju "N1" i Profesionalne vatrogasne jedinice Čapljina je potvrđeno da su kuće još uvijek u opasnosti, a vatrogascima su u pomoć pritekli helikopteri OS BiH.

''Kuće su još uvijek ugrožene, gori na Gradini, Dretelju, Modriču'', rekli su vatrogasci.

U razgovoru za pomenutu televiziju Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite, ispričao je da helikopteri Oružanih snaga BiH jutros gase vatru, ali problem i dalje predstavlja jaka bura koja mijenja smjer djelovanja i pravi probleme.

''Helikopteri su već u zraku na prostoru oko Čapljine i oko Berkovića. Situacija je jutros puno bolja, ali vidjećemo, ujutro se često požari stišaju pa se ponovo preko dana aktiviraju. Očekujemo da sve požare danas stavimo pod kontrolu. Kuće su odbranjene, ono što nam je predstavljalo problem jeste jaka bura koja je mijenjala smjer djelovanja na cijelom tom prostoru, kako nama na zemlji tako i kolegama iz zraka. I danas ćemo imati pomoć iz zraka pa ćemo vidjeti. Ne bih nijednu situaciju nazvao kritičnom, kuće nigdje nisu planule'', rekao je Solak.

U nastavku pogledajte kako Čapljina i njena naselja izgledaju jutros.

(N1)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije