Društvo

Pratite nas na Google news

U Doboju odata počast Spomenku Gostiću

U Doboju odata počast Spomenku Gostiću
Foto: Srna | U Doboju odata počast Spomenku Gostiću
Srna

DOBOJ - Parastosom i prisluživanjem svijeća pred spomen-bistom Spomenka Gostića, najmlađeg pripadnika Vojske Republike Srpske koji je poginuo 1993. godine na Ozrenu, Pravoslavna omladina Doboja obilježila je 9. januar - Dan Republike Srpske.

Prisluživanju svijeća pridružilo se i sveštenstvo dobojske Treće parohije, a paroh Duško Nedić poručio je da od zaborava treba sačuvati Gostićevu žrtvu, kao i svih koji život ugradili u temelje Republike Srpske.

Spomenko Gostić (rođen 1978. godine) kao pripadnik Vojske Republike Srpske poginuo je od granate 20. marta 1993. godine, nedaleko od svog sela Jovići na planini Ozren. Tada je, osim njega, život izgubilo još pet srpskih vojnika.

Sahranjen je na mjesnom groblju Gornji Ulišnjak, gdje počivaju njegova majka i baka. To mjesto, kao i Spomenkovo selo Jovići, danas se nalaze u Federaciji BiH.

Nakon što je u ratu ostao sam, Spomenko se pridružio vojsci, gdje je prvo bio kurir, a kasnije je razvozio hranu vojnicima.

Nekoliko mjeseci prije pogibije naišao je na minu dok je konjskom zapregom razvozio hranu po liniji. Konji su tada stradali, a Spomenko je lakše ranjen. Kasnije je otišao kod artiljeraca, gdje je i okončao svoj mladi život.

Poslije više od dvije decenije od pogibije mladi heroj sa Ozrena dobio je spomen - bistu u Doboju, koja je 20. marta 2014. godine postavljena u porti Hrama Rođenja Presvete Bogorodice.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije