Društvo

Pratite nas na Google news

U FBiH zabilježena dva slučaja legionarske bolesti

U FBiH zabilježena dva slučaja legionarske bolesti
Foto: Ilustracija | U FBiH zabilježena dva slučaja legionarske bolesti
N.N.

SARAJEVO - Na području Federacije BiH registrovana su dva slučaja legionarske bolesti.

Kako je rečeno portalu "Klix.ba" u Zavodu za javno zdravstvo FBiH, istraga slučaja je u toku, zbog čega ne mogu da komentarišu izvor zaraze.

"Detekcija legionele u humanim uzorcima vrši se u mikrobiološkim laboratoriju KCUS-a. Služba za zdravstvenu ekologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH vrši detekciju i brojanje legionele u okolišnim uzorcima već sedam godina i za nju ima certifikat BATA", rečeno je u Zavodu.

U Republici Srpskoj za sada nema registrovanih slučajeva.

Legionarska bolest je netipična upala pluća uzrokovana bakterijom legionelom. Bakterija može preživjeti u vodi duže od godinu dana, a izvor i uzrok epidemijske pojave bolesti je aerosol onečišćen koncentrisanim legionelama, najčešće u uređajima u kojima cirkulira voda u zatvorenom sisitemu (klimatizacioni uređaji). Bakterija često može da se nađe u bolnicama, hotelima, pansionima, ovlaživačima vazduha, itd. Legionarska bolest je teška bolest, a ako se ne liječi antibioticima, smrtnost može biti čak od 15 do 25 odsto.

U blažim slučajevima slična je influenci. Izraženi su temperatura, glavobolja, ponekad kašalj, bol u grudima, grlobolja, poremećaj svijesti i dijareja. Bolest traje do sedam dana.

Na području Hrvatske zabilježen je jedan smrtni slučaj u Splitu ove godine, dok je prošle preminulo 10 od 80 oboljelih osoba.

U težim oblicima dolazi do pneumonije, a bolest može zahvatiti i jetru, bubrege, probavni trakt i centralni nervni sistem.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Promocija

Novi Nike model - Air Max 200 dostupan u Juventa Urban šopovima širom BIH

Marketing tim / 20.11.2019 11:05

Još od 90-ih, Air Max je definitivno jedan od najpopularnijih modela patika. Preko 30 godina slava ovog modela nije jenjavala, što zbog neprikosnovene udobnosti koju pruža vazdušni đon, ali i zahvaljujući uvijek odvažnom dizajnu koji nas nikad ne ostavlja ravnodušnim.

Air Max, odavno više nije samo patika. To je stil, pravac i način iskazivanja sopstvene individualnosti i urbanog i aktivnog stila života. Danas ih vole i nose različite generacije - ljudi srednjih godina koji su ovim patikama ostali vjerni još iz svog tinejdžerskog perioda, pa do mlađih generacija koje su oduševljene kultnim statusom koji ovaj model nosi sa sobom.

Nike je sredinom ljeta predstavio novog člana Air Max porodice – Air Max 200. Ovaj model predstavlja kombinaciju dvije Nike ikone - Air Max 180 i Air Max 270.

Ono što je specifično jeste da ovaj model pruža 200 procenata više Air đona od svojih prethodnika zbog čega i pretenduje da osvoji epitet najudobnijeg Air Max modela do sada.

Par je takođe dobio i lagani uložak od pjene, zarad cjelodnevnog komfora, kao i gumu na spoljnom dijelu đona, zbog poboljšane izdržljivosti.

Od lansiranja do danas, Nike je predstavio nekoliko varijanti, tj kombinacija boja za ovaj model patika. Sve modele  Air Max 200 možete pronaći u Juventa Urban šopovima širom BIH. Spisak lokacija radnji možete pronaći ovdje.

Najčitanije