Društvo

U GIKIL-u se pojavljuju novi uzročnici zagađivanja okoline

U GIKIL-u se pojavljuju novi uzročnici zagađivanja okoline
Foto: Srna | U GIKIL-u se pojavljuju novi uzročnici zagađivanja okoline

TUZLA - Istražni tim Tužilaštva Tuzlanskog kantona utvrdio je da se situacija u vezi sa zagađivanjem okoline u kompaniji "Global ispat koksna industrija" /Gikil/ iz Lukavca i dalje komlikuje, jer se pojavljuju i novi uzročnici zagađivanja.

"S ciljem navodnog smanjenja oticanja u rijeku Spreču, amonijačna voda se i dalje taloži i rasipa po samom kombinatu. Stanje je i dalje izrazito loše, a juče je obavljeno i novo uzorkovanje vode", saopšteno je danas iz kantonalnog Tužilaštva.

U saopštenju se navodi da se u napuštene kanale i podrumske prostorije ugašenih koksnih baterija, koje zauzimaju znatan dio površine kompleksa, i dalje taloži znatna količina amonijačne vode, te se i dalje dio te vode ispušta u Spreču.

Prema informacijama da je u krugu Gikila nastavljeno sa zagađivanjem okoline, Istražni tim kantonalnog Tužilaštva, MUP-a Tuzlanskog kantona i stručnih lica i agencija, koje rade po nalogu Tužilaštva, obavili su juče uviđaj i potvrdili ove informacije.

Kantonalno Tužilaštvo, u okviru istrage koja je ranije otvorena, nastavlja sa dokumentovanjem svih relevantnih informacija u ovom predmetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije