Društvo

U Hercegovini hara virus gripe, nedostaje vakcina

U Hercegovini hara virus gripe, nedostaje vakcina
Foto: Ilustracija | U Hercegovini hara virus gripe, nedostaje vakcina

MOSTAR - Virus gripe A, koja se inače manifestuje težim simptomima od ostalih virusa, značajno je prisutan na području Hercegovine, potvrdili su za Klix.ba u Sveučilišno kliničkoj bolnici Mostar. U ovoj medicinskoj intituciji zadnjih dana hospitalizovan je veći broj pacijenata.

Jurica Arapović, specijalist infektologije Klinike za infektivne bolesti SKB Mostar, pojasnio je kako je virus prisutan već mjesec dana, ali se kulminacija očekuje tek od sredine prema kraju januara.

"Sad kad krene nastava u školama očekujemo veći priliv pacijenata jer će djeca duže boraviti u zatvorenim kolektivnim prostorima, a zanimljivo je primjetiti da niko od hospitaliziranih nije ranije vakcinisan", kazao je doktor Arapović te pozvao građana da se vakcinišu, jer još uvijek nije kasno.

Gripa je zarazna bolest primarno disajnog sistema uzrokovana virusom koji se prenosi kapljicama u vazduhu nastalim kihanjem ili kašljanjem zaražene osobe. Većina oboljelih se oporavi nakon sedam dana, ali su moguće i komplikacije.

Vakcinisanje protiv gripe posebno je važno za rizične grupe kao što su stariji, djeca, hronični bolesnici, trudnice...

Arapović naglašava kako su upravo vakcine protiv gripe problem, jer su nabavljene minimalne količine, a nije izvjesno da li će ih nadležni zavod nabavljati.

"Nabavka novih vakcina je prijeko potrebna, nabavljeno je ranije premalo doza, nedovoljno da se pokriju samo domovi za stara i iznemogla lica, koja su pak posebna ugrožena grupa", izjavio je Jurica Arapović za Klix.ba podsjetivši da je nabavljeno 2.300 doza, što je premalo za Hercegovačko-neretvanski kanton koji broji 250 hiljada stanovnika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije