Društvo

Pratite nas na Google news

U Jelšingradu uništeno 1.864 komada malog oružja

U Jelšingradu uništeno 1.864 komada malog oružja
Foto: Srna | U Jelšingradu uništeno 1.864 komada malog oružja
Srna

SARAJEVO - U livnici Jelšingrad u Banjaluci uništeno je 1.864 komada malog oružja i lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama, čime je potvrđena oprijedeljenost BiH da doprinese međunarodnim okvirima kontrole naoružanja, bezbjednosti svojih građana, kao i regionalnoj i međunarodnoj bezbjednosti i stabilnosti, saopšteno je iz UNDP-a.

U uništavanju malog oružja i lakog naoružanja, izvršenom u subotu, 17. oktobra, učestovalo je 12 policijskih agencija iz BiH koje su ga prikupile kroz redovne aktivnosti sprovođenja zakona, zajedno sa Koordinacionim odborom za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja.

Određenu količinu oružja dobrovoljno su predali i sami građani, navedeno je u saopštenju.

Cilj ove aktivnosti je povećanje opšte bezbjednosti, kao i suzbijanje rizika od širenja malog oružja i lakog naoružanja kroz doprinos smanjenju broja nelegalnog oružja u BiH.

Ova aktivnost doprinosi Strategiji za kontrolu malog oružja i lakog naoružanja u BiH, kao i realizaciji Regionalne mape puta za njegovu kontrolu.

Od 2017. godine vlasti BiH su uz podršku EU, UNDP BiH i UNDP SEESAC uništile više od 18.500 komada malog oružja i lakog naoružanja sa pripadajućim dijelovima i komponentama.

Kroz sistematsko uništavanje oružja i municije, BiH još jednom ističe svoju posvećenost borbi protiv nedozvoljene trgovine oružjem radi bezbjednosi svojih građana i cijelog regiona, navodi se u saopštenju.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije