Društvo

U Kantonu Sarajevo 949 novozaraženih, četvoro umrlih

U Kantonu Sarajevo 949 novozaraženih, četvoro umrlih
Foto: VLADA KS | U Kantonu Sarajevo 949 novozaraženih, četvoro umrlih

Rezultati PCR i antigenskih testiranja u protekla 24 sata potvrdili su 949 novih slučajeva zaraze koronavirusom u Kantonu Sarajevo.

Kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo KS, u istom periodu od kovid-19 infekcije oporavilo se 928 osoba. Četiri osobe su preminule od posljedica ove bolesti. Trenutno su na bolničkom liječenju 222 pacijenta, od kojih je 199 sa akutnom infekcijom. Udio nevakcinisanih osoba u broju hospitaliziranih je 72,97 posto.

Na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu liječe se 163 pacijenta, a u Općoj bolnici „Prim.dr. Abdulah Nakaš“ 59. Na respiratoru je 11 osoba, osam ih koristi neinvazivnu ventilaciju, dok je na kiseoničkoj potpori disanju 10 pacijenata.

Kanton Sarajevo danas bilježi 6.271 aktivni slučaj kovid-19 infekcije. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirane su ukupno 90.944 osobe zaražene koronavirusom i 82.929 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS prosječan dnevni broj slučajeva u proteklih sedam dana iznosi 922.

U kovid ambulantama Javne ustanove Dom zdravlja KS pregledano je 670 pacijenata, od kojih je šest transportovano na bolničko liječenje. Na drive-in punktovima i u kovid ambulantama uzeto je 800 briseva. Drive-in punktovi na Vrbanji, Ilidži, te u Semizovcu i Novom Gradu rade svaki dan u terminima od 7.30 do 20 sati.

Kovid pozivni centar zabilježio je 1.291 poziv, a obavljeno je i 386 razgovora s pacijentima putem telefonskih brojeva u kovid ambulantama.

Proteklog dana u KS vakcinisano je 609 osoba.

Ministarstvo zdravstva KS još jednom poziva građane da se vakcinišu, kako bi sačuvali svoje i zdravlje osoba u svojoj okolini. Takođe, zahvaljuju građanima na saradnji, te ih pozivaju da i dalje poštuju sve propisane higijensko-epidemiološke mjere.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije