Društvo

U Kantonu Sarajevo ispituju prisustvo teških metala u vodi

U Kantonu Sarajevo ispituju prisustvo teških metala u vodi
Foto: N.N. | U Kantonu Sarajevo ispituju prisustvo teških metala u vodi

SARAJEVO - Uzorke s pet lokaliteta s kojih se Kanton Sarajevo snabdijeva vodom uzeo je juče inspektor Uprave za inspekcijske poslove KS kako bi se ispitalo prisustvo teških metala.

"Uzorci vode su uzeti iz filterskog postrojenja Bosna 1 na Ilidži, iz kojeg se vrši vodnosnabdijevanje najvećeg dijela grada, pumpne stanice Bačevo, iz koje se napaja pravac Alipašino polje, Buča i Boljakov potok, te Novo Sarajevo, kao i s lokacije bazen Mojmilo, koji napaja pravac Hrasno, Skenderija, Grbavica I i II, Alipašino polje i Dobrinja", saopšteno je iz Inspekcije te dodaju da su uzeti uzorci vode iz slavina na području općine Centar, i to u objektu BBI centra, te s Bistričke česme u općini Stari grad.

"Provjera zdravstvene ispravnosti vode namijenjene javnom vodosnabdijevanju bit će izvršena u ovlaštenom laboratoriju Zavoda za javno zdravstvo FBiH, a uzeti uzorci vode biti će analizirani na prisustvo bakra, olova, žive, arsena, hroma i kadmija", saopšteno je iz Inspekcije. Takođe, inspektor je izvršio i inspekciju u KJKP "Vodovod i kanalizacija".

Podsjetimo, "Nezavisne" su prošle sedmice pisale o tome kako stručnjaci, ali i resorni ministar i poslanici u Skupštini KS sumnjaju da građani Kantona Sarajevo piju vodu koja je na granici ispravnosti i u kojoj su, kako tvrde pojedini, prisutni metali koje ni hlor ne može uništiti.

Vezana vijest: U Kantonu Sarajevo 320 izvorišta vode nije ispravno

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije