Društvo

U Ključu rampa za migrante

U Ključu rampa za migrante
Foto: Zlatan Čekić | U Ključu rampa za migrante

BIHAĆ - U posljednjih nekoliko sedmica bilježi se povećan broj dolazaka migranata na područje Unsko-sanskog kantona u odnosu na protekli period, a najviše ih pristiže autobusima iz pravca Sarajeva.

U skladu s ranije donesenim odlukama vlasti u ovome kantonu, pripadnici MUP-a USK migrante u Ključu izvode iz autobusa i onemogućavaju im dalje putovanje, a potom oni nastavljaju pješice do Bihaća i Velike Kladuše.

Nakon što izađu iz autobusa, oni određeno vrijeme provode u improvizovanom kampu koji se nalazi u naselju Velagići nadomak Ključa, gdje o njima brinu pripadnici Crvenog križa iz Ključa, te ih opskrbljuju hranom i vodom.

Kako kažu humanitarni aktivisti, u posljednje vrijeme česti su slučajevi da putuju i cijele porodice s malodobnom djecom, a njihovo kretanje značajno otežavaju vremenske prilike i vrućine koje vladaju ovih dana.

Portparol MUP-a USK Adnan Beganović ističe kako je bezbjednosna situacija, kada se radi o migrantskoj krizi, povoljna i da se u posljednje vrijeme ne bilježe veći incidenti čiji su počinioci migranti.

"Istina je da oni i dalje pristižu na područje Unsko-sanskog kantona, ali se to ne može mjeriti s ranijim godinama kada se radi o njihovoj brojnosti. Sada ih je mnogo manje, a najveći broj njih se nalazi u stalnom pokretu, jer im je cilj da pređu granicu s Hrvatskom i nastave put ka nekoj od evropskih zemalja", kaže Beganović.

Prema njegovim riječima, u dva prihvatna centra na području USK, u Lipi i Borićima, trenutno boravi oko 600 migranata.

Beganović ističe kako je procjena da ih je bar dvostruko više van centara i oni borave u napuštenim ili devastiranim objektima na području Bihaća i Velike Kladuše.

"Ovakvu situaciju imamo svake godine, jer tokom ljetnog perioda migranti mogu boraviti vani, a dolaskom zimskog perioda obično traže sklonište i hranu u prihvatnim centrima", kazao je Beganović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije