Društvo

U "Lanacu" u Banjaluci počeo prvi Collaborathon

U "Lanacu" u Banjaluci počeo prvi Collaborathon
Foto: Velibor Tripić | U "Lanacu" u Banjaluci počeo prvi Collaborathon

BANJALUKA - Prvi Collaborathon u Banjaluci pod nazivom "Bring IT on" počeo je danas u "Lanaco" Tehnološkom centru.

Njegov cilj je da okupi najbolje studente Elektrotehničkog, Ekonomskog, Mašinskog, Poljoprivrednog i Prirodno-matematičkog fakulteta da zajedno rade na kreiranju IT rješenja i doprinesu postizanju ciljeva održivog razvoja.

Nina Kremenović, menadžer korporativnih komunikacija u kompaniji "Lanaco", kazala je da je ovoj kompaniji jako važno ulaganje u znanje.

"Upravo iz tog razloga je 'Lanaco' odlučio da kreira prvi Collaborathon, a glavna ideja je bila da odgovorimo na jedan od glavnih izazova koji se nalaze pred mladim ljudima i studentima - kako da od ideje naprave realan proizvod", zaključila je Kremenovićeva.

Haris Palalija, iz Udruženja "Bit Alijanse", kazao je da je kompletan projekat orijentisan prema ciljevima održivog razvoja UN-a.

"Kroz ovaj projekat želimo da ponudimo studentima informacije o održivom razvoju, a oni će onda da rade na idejama upotrebom IT-a kako vide svoje rješenje određenih ciljeva", kazao je Palalija.

Branko Blanuša, dekan Elektrotehničkog fakulteta, kazao je da su sva dešavanja slična ovom značajna za akademsku zajednicu, posebno za one faklulete koji su povezani sa IT sektorom.

Enesa Hodžić-Kovač, predstavnica iz Ujedinjenih nacija u BiH, kazala je da je cilj ovog projekta da svi njegovi akteri shvate kako mogu pomoći u cilju postizanja održivog razvoja u BiH.

Kancelarija Volontera Ujedinjenih nacija u BiH je glavni pokrovitelj ovog dvodnevnog događaja, zajedno sa "Bit Alijansom", kao partnerom projekta, i kompanijama članicama "Lanaco", "GoT Solutions" i "Mania".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije