Društvo

Pratite nas na Google news

U Lipu dovedeni i struja i voda

U Lipu dovedeni i struja i voda
Foto: N.N. | U Lipu dovedeni i struja i voda
Zlatan Čekić

BIHAĆ - Uslovi za boravak i život u migrantskom kampu Lipa, nadomak Bihaća, gdje je trenutno smješteno nešto manje od hiljadu korisnika, sada su dosta bolji nego što je bio slučaj nekoliko sedmica ranije.

Svi migranti smješteni su u šatore koje su podigli pripadnici Oružanih snaga BiH, imaju svoje krevete i drugi neophodan inventar, a unutrašnjost šatora se zagrijava pomoću toplotnih topova. Također, u međuvremenu su izgrađeni vanjski toaleti, dovedena struja i voda, te su uređena kupatila u kojima migranti mogu održavati ličnu higijenu.

O tome da su uslovi boravka bolji nego prije svjedoče i sami migranti te ističu veoma dobru i korektnu saradnju s obezbjeđenjem kampa i policijom.

Iz Službe za poslove sa strancima BiH, koja upravlja kampom, ističu kako je ovo rezultat dobre saradnje i sinhronizacije svih institucija koje su zadužene za ovu problematiku.

"Dosad smo smjestili 947 migranata u šatore koje su postavile Oružane snage BiH. Riješena su brojna pitanja, a one stvari koje nisu, rješavaju se u hodu", istakao je Mirsad Buzar, zamjenik direktora pomenute institucije.

Inače, na lokalitetu kampa su započeli i građevinski radovi kako bi se raščistio prostor gdje su se nalazili šatori koji su ranije zapaljeni, a na tom mjestu se planira izgradnja čvrstih objekata koji će u budućnosti činiti kamp.

Buzar je naveo kako se planira uspostavljanje kontejnera za zdravstvenu zaštitu, restorana, vešeraja, kao i sistema kojim bi se omogućio proces identifikacije migranata, da bi im se mogle izdavati identifikacijske kartice. Premijer USK Mustafa Ružnić izrazio je zadovoljstvo dosad urađenim u kampu Lipa, ali je istakao kako se migrantski kampovi moraju rasporediti i u drugim dijelovima BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je što hitnije odrediti kvote za prihvat ilegalnih migranata u BiH, kao i raspoložive smještajne kapacitete kojima će upravljati nadležne institucije.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije