Društvo

U Malom Razboju služen parastos poginulim borcima

U Malom Razboju služen parastos poginulim borcima
U Malom Razboju služen parastos poginulim borcima

SRBAC - U srbačkom selu Mali Razboj danas je, u organizaciji Mjesne boračke organizacije, služen parastos za 10 boraca poginulih u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, za 19 palih boraca NOR-a i 24 žrtve fašističkog terora iz ovog sela.

Predsjednik Mjesne boračke organizacije Dragan Štrbac rekao je da se već šest godina odaje pomen poginulim borcima iz Malog Razboja, da bi se podsjetili na njihovo hrabro učešće u ratu i da bi potomcima prenijeli u nasljeđe da i oni to čine svake godine.

Parastosu je prisustvovao i predsjednik Boračke organizacije opštine Srbac Nedeljko Suvajac, koji je podsjetio da je u Vojsci Republike Srpske učestvovalo 4.360 boraca iz opštine Srbac, od kojih je 127 poginulo, devet nestalo, a 488 teže i lakše ranjeno.

"Za devet nestalih boraca na Vozućkom ratištu i dalje tragamo, a uporni smo da se jednog dana izvrši identifikacija osam posmrtnih ostataka poginulih boraca koji su sahranjeni u Spomen-kosturnicu na Gradskom groblju u Srpcu. Pokušaj identifikacije u tri navrata nije uspio, jer su poslije masakra na Vozućkom ratištu njihova tijela spaljena, pa je teško putem DNK analize iz kostiju utvrditi njihov identitet", rekao je Suvajac.

Parastos je služio lokalni sveštenik Mladen Prodanović, koji je organizatorima predložio da ovaj pomen pomjere za neki drugi mjesec, da bi učenici iz ovog sela sa svojim nastavnicima u školi mogli da pripreme "istorijski čas", da bi se "od malih nogu" navikli da poštuju žrtve za slobodu svog naroda.

Na spomen-obilježju borcima iz ovog sela koji su poginuli u proteklom odbrambeno-otadžbinskom ratu, koje je podignuto 2004. godine, uklesani su njihovi likovi i imena, a nedaleko od tog nalazi se i spomen-ploča za 19 poginulih boraca NOR-a i 24 žrtve fašističkog terora u Drugom svjetskom ratu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije