Društvo

U "Miralu" dva migranta oboljela od malarije

U "Miralu" dva migranta oboljela od malarije
Foto: Tanjug/AP | U "Miralu" dva migranta oboljela od malarije

SARAJEVO - U prihvatnom centru za migrante "Miral" u Velikoj Kladuši dva migranata zaražena su malarijom, piše "Dnevni avaz".

"I prošlog mjeseca jedno lice bilo je zaraženo malarijom", rekla je ministar zdravstva Unsko-sanskog kantona Nermina Ćemalović.

Lista navodi da su među migrantima do sada registrovani oboljeli od side, hepatitisa B, C, tuberkoloze, svraba i ušljivosti.

Ćemalovićeva je navela da resorno ministarstvo svake sedmice dobija izvještaj o zdravstvenom stanju iz svih prihvatnih centara na području ovog kantona - "Mirala", "Bire", Đačkog doma u Borićima, "Sedre" i "Vučjaka".

Prema njenim riječima, oboljeli migranti, čim se malo oporave na infektivnom odjeljenju, bježe iz bolnice, pa je njihovo kretanje bez nadzora.

Velika opasnost, upozorava Ćemalovićeva, od tih ljudi prijeti lokalnom stanovništvu.

Ona je podsjetila da je prošle godine migrant koji boluje od side silovao djevojku sa poteškoćama u razvoju, ali da, srećom, ona nije zaražena, mada je, najvjerovatnije, i on pobjegao sa infektivne klinike bolnice u Sarajevu.

"U `Sedri` i Đačkom domu u Borićima nema problema sa zaraznim bolestima, jer su tamo porodice sa djecom, ali u ostalim centrima ima mnogo problema", navela je Ćemalovićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije