Društvo

U Mostaru osvanuo transparent "UZP će pasti kao Stari most"

U Mostaru osvanuo transparent "UZP će pasti kao Stari most"
Foto: Mostarski.ba | U Mostaru osvanuo transparent "UZP će pasti kao Stari most"

MOSTAR - Na ogradi zgrade Biskupije u Mostaru osvanuo je jutros transparent "UZP će pasti ko Stari most '93".

Očigledno simbolična poruka na godišnjicu presude Haškoj šestorci koja je prije tačno godinu dana osuđena drugostepenom presudom na 111 godina zatvora.

Ograda pomenutog objekta često je mjesto postavljanja sličnih poruka zadnjih godina, a do juče je na istom mjestu stajao transparent podrške osuđenom ratnom zločincu Marku Radiću. Ranije je policija slične sadržaje uklanjala nakon prijave građana.

Podsjećamo, Žalbeno vijeće Haškog suda je tačno na današnji dan, 29. novembra 2017. godine utvrdilo da je prvostepenom presudom pravilno utvrđeno postojanje međunarodnog oružanog sukoba tokom rata u BiH te da je pravilno utvrđeno da je Hrvatska provodila kontrolu nad dijelom BiH tokom rata i to preko lokalnih tijela u Herceg Bosni, što potvrđuje da je postojalo stanje okupacije u BiH od Hrvatske.

Jadranko Prlić osuđen je na 25 godina zatvora, Bruno Stojić na 20 godina zatvora, Slobodan Praljak i Milivoj Petković na po 20 godina, Valentin Ćorić na 16 godina, a Berislav Pušić na 10 godina zatvora.

Osuđeni su po više tačaka optužnice, među kojima je zločin protiv čovječnosti, kao i ubistva, progon i zatvaranje Bošnjaka.

(Klix.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije