Društvo

Pratite nas na Google news

U Mostaru preko 40 stepeni: Građani traže spas u Neretvi

U Mostaru preko 40 stepeni: Građani traže spas u Neretvi
Foto: Anadolija | U Mostaru više od 40 stepeni: Građani traže spas u Neretvi
Anadolija

MOSTAR – Ekstremne vrućine s temperaturama vazduha koje prelaze 41 stepen danas su znatno otežavale život u gradu na Neretvi.

 Građani i brojni turisti tražili su spas od vrućina kupanjem u Neretvi, konzumiranjem osvježenja i zaštitama od uzavrelog sunca.

Iako su mostarske gradske ulice puste, stara gradska jezgra Mostara je prepuna turista i građana koji traže osvježenje u Neretvi koja danas nije dovoljno ni ledena.

Odmah po izlasku iz mostarske rijeke kupačima je potrebno dodatno osvježenje, jer je nemoguće izdržati nezaštićen pod zrakama uzavrelog sunca.

Da je stanje uistinu alarmantno svjedoči činjenica da čak i skakači sa Starog mosta uprkos osvježenju Neretve za svega nekoliko minuta trebaju lepeze i pri sklanjanju sa sunca traže osvježenje i razne rekvizite.

Bez boce vode u ruci teško je vidjeti danas osobu u Mostar, kao i bez neke zaštite od sunca. Šeširi, kačketi, suncobrani i lepeze samo su neki od rekvizita koje građani i turiti koriste, dok traže nove metode za osvježenje.

Bijeg od vrućina turisti pronalaze i u dvorištu Koski Mehmed-pašina džamija gdje se okupljaju oko šadrvana kako bi se umili i osvježili, te uzeli hladnu vodu u svoje boce za piti i osvježiti se tokom daljnjeg obilaska grada.

Temperatura vazduha na termometru koji je postavljen na šadrvanu oko 14 sati u hladu je iznosila 41 stupnja, što je zabilježila ekipa Anadolije, a to jasno govori da su realne temperature na mostarskom asfaltu uvelike prešle ovogodišnje rekorde.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije