Društvo

U RHMZ stiže oprema vrijedna 200.000 evra

U RHMZ stiže oprema vrijedna 200.000 evra
Foto: Velibor Tripić | U RHMZ stiže oprema vrijedna 200.000 evra

BANJALUKA - Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) nalazi se pred organizacionom transformacijom, u izradi je novi veb sajt, a u naredna dva mjeseca očekuju isporuku hidrološke opreme u vrijednosti od 200.000 evra, kroz projekat koji se odnosi na sliv rijeke Drine.

Tomislav Šajić, direktor RHMZ, kaže da su obišli sve meteorološke stanice na području RS te inicirali nastavak aktivnosti za formiranje meteorološkog centra u Srebrenici.

"Sarađujemo sa svim institucijama bliskim struci u BiH i inostranstvu, a poseban akcenat stavljamo na saradnju sa Zavodom Srbije, s kojim uskoro planiramo sastanak", rekao je Šajić.

Dodaje da očekuju isporuku jednog terenskog vozila, prikolice i čamca.

"U septembru očekujemo isporuku i instalaciju računarske opreme i radnih stanica u vezi s obnavljanjem hidrološke i meteorološke mreže u slivu rijeke Bosne", kazao je Šajić.

U saradnji s gradom Banjaluka i Vladom RS naredne godine u oktobru RHMZ organizuje međunarodni skup povodom 50 godina od razornog banjalučkog zemljotresa 1969. godine, na kom će učestvovati predstavnici domaće i strane stručne javnosti.

"Iniciraćemo prijedlog rješenja za meteorološku stanicu Čemerno, koja je među najvažnijim stanicama na prostoru bivše Jugoslavije i nalazi se na mapi Svjetske meteorološke organizacije", rekao je Šajić.

Dodao je da je u planu i trajno rješenje smještaja Zavoda, što će realizovati u saradnji s Vladom RS i resornim ministarstvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije