Društvo

U RS 242 osobe nesposobne za držanje oružja

U RS 242 osobe nesposobne za držanje oružja
U RS 242 osobe nesposobne za držanje oružja

BANJALUKA - Ukupno 242 osobe u RS prošle godine ocijenjene su kao nesposobne za držanje i nošenje oružja i municije. Od toga najviše onih koji nisu prošli zdravstveni pregled bilo je u Banjoj Luci i to 175, slijedi Prijedor sa 25, Bijeljina 23, Doboj 15, te najmanje u Trebinju, svega četvero.

- U prošloj godini ukupno 242 osobe ocijenjene su nesposobnim u postupku utvrđivanja zdravstvene sposobnosti za nabavljanje, držanje i nošenje oružja i municije. U Banjoj Luci od augusta 2009. godine, od kada se ocjenjuju zdravstvene sposobnosti prema važećem Pravilniku, nesposobnim je ocijenjeno 434 osobe - potvrdili su u Ministarstvu zdravlja RS.

Rok za produženje oružnog lista u RS prolongiran je više puta, a iz MUP-a RS podsjećaju da je krajnji rok da građani ispune ovu obavezu 30. juni ove godine i da više neće biti produžavan.

- Oružni list za oružje za ličnu sigurnost izdaje se sa rokom važenja od deset godina, izuzev za osobe starije od 65 godina života kojima se oružni list izdaje sa trajnim važenjem.

Vlasniku koji do 30. juna ne podnese zahtjev za zamjenu nevažećeg oružnog lista, izreći će se novčana kazna u iznosu od 1.200 do 1.500 KM i zaštitna mjera oduzimanja oružja, naglasili su u MUP-u RS.

(faktor.ba)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije