Društvo

U RS pod zdravstvenim nadzorom devet osoba

U RS pod zdravstvenim nadzorom devet osoba
Foto: N.N. | U RS pod zdravstvenim nadzorom devet osoba

BANJALUKA - U Republici Srpskoj pod zdravstvenim nadzorom trenutno je devet osoba koje su doputovale sa područja zahvaćenih virusom SARS-CoV-2, a koje su bez simptoma bolesti, saopšteno je danas nakon sastanka Koordinacionog tijela za praćenje aktivnosti u vezi s pojavom ovog virusa.

"U Republici Srpskoj zasad nema potvrđenih ili sumnjivih slučajeva oboljelih od virusa korona", navode iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS.

Kako navode, nastavlja se sprovođenje svih mjera u vezi s ranim otkrivanjem eventualnih sumnjivih slučajeva virusa korona.

Članovi Koordinacionog tijela na sastanku su obavijestili ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alena Šeranića o trenutnoj epidemiloškoj situaciji u svijetu i do sada sprovedenim mjerama iz Akcionog plana za postupanje u slučaju pojave rizika/sumnje za širenje novog virusa korona u Republici Srpskoj, navedeno je u saopštenju ovog ministarstva. 

Uzimajući u obzir novonastalu situaciju pojave slučajeva novog koronavirusa u Italiji, a u skladu sa Zakonom o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti, ministar zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske donio je naredbu o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u Republici Srpskoj. Ona se odnosi na zdravstvene ustanove, jedinice lokalne samouprave i aerodrom i sprovođenje mjera za zbrinjavanje evenutalnih slučajeva oboljelih od bolesti izazvane novim virusom korona, a u skladu s procjenom i prethodnim instrukcijama JZU Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske, saopšteno je nakon sastanka Koordinacionog tijela.

"Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite RS i Institut za javno zdravstvo RS u stalnom su kontaktu s Kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije u BiH i prate preporuke Svjetske zdravstvene organizacije i Evropskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti", navode iz Ministarstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije