Društvo

U RS samo jedna firma ima vrtić

U RS samo jedna firma ima vrtić
Foto: N.N. | U RS samo jedna firma ima vrtić

BANJALUKA - Dugo radno vrijeme, rad u smjenama, kao i pretrpanost i nefleksibilno radno vrijeme vrtića zadaju glavobolje roditeljima u RS, koji često ne stižu da na vrijeme "pokupe" svoju djecu iz vrtića, a obdanište u sklopu firme ima samo fabrika "Alumina" u Zvorniku.

Milica K., majka trogodišnjeg dječaka, koja živi i radi u Prijedoru, kaže da bi joj vrtić u sklopu privatne firme u kojoj radi pomogao. Kako ističe, vrtići nisu dovoljno fleksibilni za roditelje koji rade u smjenama.

"Ni moja ni muževa porodica ne živi u Prijedoru, tako da smo bili prinuđeni da vodimo dijete u vrtić odmah nakon što mi je isteklo porodiljsko. Malo vrtića radi nakon 18 časova, a muž i ja nekada moramo raditi mnogo duže od toga. Nerijetko moram moliti da izađem ranije sa posla da bih stigla po dijete u vrtić", kazala je ova majka.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS kažu da u cijeloj RS samo u fabrici "Alumina" u Zvorniku postoji vrtić, koji je registrovan kao javna predškolska ustanova.

"Ministarstvo prosvjete i kulture RS podržava otvaranje predškolskih ustanova u skladu s važećim propisima u ovoj oblasti. U svim predškolskim ustanovama neophodno je primjenjivati program predškolskog vaspitanja i obrazovanja, koji objedinjuje socijalnu i vaspitnu ulogu", kazali su u resornom ministarstvu.

Dodaju da savremeni pedagoški koncepti predškolskog vaspitanja i obrazovanja promovišu predškolske ustanove kao vid podrške ranom rastu, razvoju i vaspitanju djece od rođenja, a ne kao mjesto za čuvanje djece.

"To znači da je otvaranje vrtića samo radi zbrinjavanja djece dok njihovi roditelji rade na poslu potpuno neusaglašeno sa savremenim pedagoškim konceptima", objasnili su u Ministarstvu prosvjete i kulture RS.

Dječji vrtić "Neven" u sklopu fabrike "Alumina", u kojoj radi oko 1.200 radnika, otvoren je 2017. godine, a u njega idu djeca zaposlenika, ali i druga djeca iz Zvornika.

Milorad Motika, predsjednik Upravnog odbora kompanije "Alumina" iz Zvornika, kaže da u vrtić u sklopu ove fabrike ide oko 150 djece, te da su na ovu ideju došli jer imaju velik broj mlade radne snage koji ima djecu.

"Naši zaposlenici imali su poteškoća s ostavljanjem djece u vrtićima u Zvorniku pa smo došli na ideju da u sklopu naše fabrike napravimo vrtić koji bi njihova djeca mogla pohađati", kazao je Motika.

Dodaje da su sada radnici dosta rasterećeniji, jer kada krenu na posao povedu djecu, koja budu u vrtiću do kraja radnog vremena, i onda zajedno sa njima idu kući.

Ističe da su primijetili da se i produktivnost radnika povećala otkako u sklopu fabrike imaju obdanište.

U "Alumini" kažu da su i prije rata imali vrtić za djecu radnika ove fabrike, te da su i tada kao i sada zaposlenici bili bezbrižni.

Dok RS ima samo jedan vrtić ovog tipa, u zemljama regiona je ovo uobičajena praksa već godinama.

Tako će Beograd ove godine za sva gradska preduzeća sa preko 1.000 zaposlenih napraviti vrtiće za djecu radnika, a u Hrvatskoj ova praksa postoji posljednjih nekoliko godina u pojedinim privatnim firmama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije