Društvo

U RS se pomjera starosna granica: U brak sve kasnije

U RS se pomjera starosna granica: U brak sve kasnije
Foto: Pixabay | U RS se pomjera starosna granica: U brak sve kasnije
Ljiljana Radić

BANJALUKA - U 2017. godini sklopljena su 5.954 braka, a kada je u pitanju prosječna starost supružnika, granice su se pomjerile prema gore, pa je mladoženjin prosjek 32,2 godine, a nevjestin 28,7 godina, podaci su Republičkog zavoda za statistiku RS.

To je ujedno i najviše sklopljenih brakova u posljednjih pet godina, ali i najviša prosječna dob supružnika, koja svake godine polako raste.

Kako se navodi u biltenu demografske statistike, muškarci i žene najčešće stupaju u brak između 25. i 29. godine.

Prvi brak muškarci obično sklapaju sa 30 godina, drugi sa 46, a treći i više sa 54 godine, dok žene prvi put u bračne vode obično uplove sa 27, drugi put sa 41,5, a treći i više sa 49,5.

Zanimljiv je i podatak da je lani na ludi kamen tri ili više puta stalo 70 muškaraca i 40 žena.

U biltenu se nalaze i podaci o razvodima pa je tako lani puklo 985 brakova, a prosječna starost muškarca pri razvodu je 42,7 godina, a žene 39,2.

Najčešće se razvedu supružnici koji su preko pet godina proveli u braku, iako kod 29 parova koji su se lani razveli brak nije izdržao ni godinu dana.

Banjalučki demograf Aleksandar Majić rekao je za "Nezavisne" da se prosječna granica muškarca i žene za stupanje u brak značajno pomjerila u petnaestak godina koliko se to prati.

"Generalno na evropskom kontinentu imamo sve kasnije stupanje u brak. Kod nas se samo oko 17 odsto djece rodi van braka. Brak je nukleus nataliteta i reprodukcije i vidimo da to pomjeranje granice za stupanje u brak definitivno utiče i na smanjenje nataliteta", kaže Majić.

Ističe da se prije 30-40 godina u brak stupalo sa oko 20 godina.

"Kasniji ulazak u brak i sužen period reprodukcije - i logično da će biti smanjen broj djece", kaže Majić.

Sociolog Biljana Milošević-Šošo ranije je rekla za "Nezavisne" da se veliki broj ljudi danas udaje i ženi zbog pritiska okoline jer ona počinje da vrši pritisak posebno kad "uđu u godine".

"Forsiranje sebe na nešto na šta ti kao individua nisi spreman i sposoban neće uroditi plodom", kazala je Milošević-Šošo.

Jedna Banjalučanka koja ima 30 godina i uskoro se udaje kaže da njen budući suprug ima 36 godina, te da iako su duže u vezi čekali su da završe fakultet i nađu posao.

"Smatram i da prvo treba nekoga dobro da upoznaš, a ne da srljaš u brak. Sve je više razvoda oko mene i naslušala sam se raznih priča. Ipak, vjerujem u našu ljubav", rekla je ova buduća mlada.

Inače, tokom 2017. godine u cijeloj BiH je sklopljeno 19.617 brakova, što u odnosu na 2016. pokazuje povećanje za dva odsto, dok je tokom 2017. godine razvodom okončan 1.961 brak, što predstavlja povećanje od 9,13 odsto u odnosu na 2016.

Prosječna starost supružnika koji ulaze u brak

Godina         muškarci             žene

2017.           32,2                       28,7

2016.            31,9                     28,3

2015.            31,8                      28,2

2014.            31,7                      28,2

2013.             31,7                      28,1

 

Komentare na ovu vijest mogu postaviti samo prijavljeni čitaoci.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Molimo vas da vaša iskustva i zapažanja prilikom korištenja aplikacije za komentarisanje podijelite sa nama.

Komentari: 1

тетак

проблем је што ово "нађем посао" значи само једно, а то је нађем привилеговани државни нераднички посао. остали, изузев, наравно, газда и клинки са преактуелном гузицом се не удају и не жене...

Više komentara Pošaljite komentar

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije