Društvo

Pratite nas na Google news

U Republici Srpskoj puši skoro trećina stanovništva

U Republici Srpskoj puši skoro trećina stanovništva
Foto: N.N. | U Republici Srpskoj puši skoro trećina stanovništva
Srna

BIJELJINA - U Republici Srpskoj 30 odsto odraslog stanovništva puši, a taj broj se godinama smanjuje zahvaljujući mjerama Vlade kojima se zabranjuje pušenje na javnim mjestima i prodaja cigareta mlađim od 18 godina, kao i stalnom poskupljenju ovog proizvoda, rekao je Srni nacionalni koordinator za kontrolu duvana Republike Srpske Darko Marković.

"To pokazuje da višegodišnja borba u Republici Srskoj ima smisla. Najvažnije je da pada i učestalost pušenja u populaciji mlađih od 15 godina, koja je oko osam odsto, što nije loše iako je cilj što manje mladih pušača i njihova posvećenost zdravlju, sportu i boravku u prirodi", istakao je Marković.

Marković je, uoči Nacionalnog dana borbe protiv pušenja u Republici Srpskoj, koji se obilježava 31. januara, naveo da je cijena cigareta jedan od najvažnijih faktora za prestanak pušenja.

"Najviše pušača u svijetu imaju zemlje u kojima je duvan dostupan, a cijena cigareta od pola dolara do dolar - Indonezija, Vijetnam, Kambodža i Filipini, sa 50 do 70 odsto pušača u odrasloj populaciji. Mnogo se puši i u Kini i Rusiji", rekao je Marković.

Prema njegovim riječima, najmanje pušača imaju razvijene i bogate zemlje zapadne Evrope i Australija, gdje su cigarete skupe.

"Finska ima 15 odsto pušača i plan da do 2040. godine bude zemlja bez duvanskog dima. U našem okruženju najbolje rezultate u borbi protiv pušenja ima Srbija, u kojoj puši 25 odsto odraslih", naveo je Marković.

Kao još jednu dobru mjeru Republike Srpske u borbi protiv pušenja, Marković je naveo Zakon o zabrani reklamiranja duvana i zabrani sponzorisanja sportskih i kulturnih dešavanja od strane duvanske industrije, koji se i poštuje.

"U Republici Srpskoj imamo i edukovane timove porodične medicine koji za svakog pacijenta evidentiraju da li je pušač, jer je pušenje izuzetan faktor rizika za zdravlje", naveo je Marković.

Republika Srpska ima Nacionalni dan borbe protiv pušenja - 31. januar, a obilježava i Svjetski dan borbe protiv pušenja - 31. maj.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije