Društvo

U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama

U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama
Foto: Ilustracija | U Sanskom Mostu i beba zaražena morbilama

SANSKI MOST - Registrovani su prvi slučajevi oboljelih od morbila u Sanskom Mostu, a radi se o troje malodobne djece, među kojima i jedna beba, potvrdila je Elvira Serdarević, pedijatrica u Domu zdravlja.

"Od ova tri slučaja, jedan je laboratorijski potvrđen, dok kod dva druga slučaja čekamo nalaze. Najveći nam je problem beba, koja je mlađa od godinu dana i nije vakcinisana, jer se vakcinacija provodi sa 13 mjeseci starosti. U ovom slučaju dobro je da je majka vakcinisana i da bebu doji i vjerujemo da će sve s njom biti u redu", istakla je Serdarevićeva.

Prema njenim riječima, prije pet godina u Sanskom Mostu bila je manja epidemija morbila i radilo se mahom o licima koja zbog proteklog rata nisu na vrijeme vakcinisana.

"Ono što je problem u posljednje vrijeme je djelovanje antivakcionih lobija, koji se eksponiraju mnogo više od zdravstvenih radnika i ukazuju na, navodno, štetno dejstvo vakcina. Nažalost, neke roditelje to plaši i odbijaju da vakciništu djecu", kaže Serdarevićeva.

Iz Zavoda za javno zdravstvo USK su nam potvrdili kako na području Unsko-sanskog kantona ima ukupno deset evidentiranih slučajeva osoba zaraženih morbilama i da sada nema opasnosti od eventualnog izbijanja epidemije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije