Društvo

U Sarajevu završni događaj i čišćenje u okviru Coca-Colinog projekta

U Sarajevu završni događaj i čišćenje u okviru Coca-Colinog projekta
Foto: N.N. | U Sarajevu završni događaj i čišćenje u okviru Coca-Colinog projekta: Od izvora do mora u BiH

SARAJEVO - Coca-Cola je ove godine u Bosni i Hercegovini pokrenula novi društveno odgovorni projekat Od izvora do mora. Kroz sedam akcija čišćenja, u sedam gradova i opština, cilj je bio podstaknuti i promovisati edukaciju i jačanje svijesti građana o značaju odgovornog odlaganja ambalažnog otpada.

Projekat je počeo akcijom prikupljanja ambalažnog otpada u Višegradu uz obale rijeke Drine ali i na kopnenom dijelu, a nastavio se u Foči, Rudom, Bihaću, Tomislavgradu i Tuzli.

Završni događaj i akcija prikupljanja otpada će biti organizovani u petak 29. oktobra, u 11 sati, u parku Hastahana, Maršala Tita 10, Sarajevo.

Kao društveno odgovorna kompanija i lider u primjeni postulata održivog poslovanja Coca-Cola ima jasno postavljene ciljeve koji se odnose na smanjenje uticaja na okolinu. Jedno od strateških opredjeljenja kompanije i globalni program je Svijet bez otpada, u sklopu koje je i projekat Od izvora do mora koji u se Bosni i Hercegovini ove godine realizovao prvi put. Sveobuhvatni višegodišnji program Svijet bez otpada direktno pridonosi smanjenju uticaja na okolinu i daje rješenja za izazove povezane s ambalažom.

Projekat Od izvora do mora u Bosni i Hercegovini realizovan je u saradnji sa lokalnim NVO - Eko centar iz Višegrada i UG Ruke iz Sarajeva a realizaciju projekta su podržali i:  Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Republike Srpske, Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Ministarstvo komunalne privrede, infrastrukture, prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo, Ministarstvo za građenje, prostorno uređenje i zaštitu okoliša Unsko-sanskog Kantona, Javna ustanova Vode Srpske, Agencija za vodno područje Jadranskog mora, Opština Višegrad, Grad Bihać, Grad Tuzla, Općina Tomislavgrad, Opština Rudo, Opština Foča, Općina Centar Sarajevo i Grad Sarajevo.

Partneri projekta su i kompanije Ekopak i Euro Beta, koje su zadužene za organizaciju odvoza prikupljenog otpada. Pored partnerskih nevladinih organizacija i kompanija za odvojeno prikupljanje i recikliranje otpada, partneri projekta su kompanije Konzum BiH i Mercator BiH.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije