Društvo

U Šićkom Brodu izvedeno deminiranje pod vodom

U Šićkom Brodu izvedeno deminiranje pod vodom
Foto: N.N. | U Šićkom Brodu izvedeno deminiranje pod vodom

TUZLA - Na jezeru u Šićkom Brodu, kod Tuzle, gdje je pronađeno 12 komada neeksplodiranih ubojitih sredstava iz proteklog perioda, izvedena je akcija deminiranja, koju su izvele udružene snage domaćih i ronilaca iz Češke.

Deminiranje pod vodom slično je onom na minskim poljima na kopnu, ali mnogo teže zbog dubine vode, trave i slabe vidljivosti. Posebne probleme na jezeru u Šićkom Brodu predstavljala je trava. Ronioci demineri na sebi imaju oko 20 kg dodatne opreme, ali ona nije zaštitna, već obična ronilačka. Tako su još više bili izloženi opasnosti od eksplozije.

 "Ja koristim bocu od 200 bara i budem maksimalno do sat vremena na nekih deset metara dubine. Temperatura je bila šest stepeni u vodi", ispričao je Mirza Spahić, pirotehničar Ronilačkog tima Federalne uprave civilne zaštite Tuzla, koji je pronašao u vodi upaljač minobacačke granate i tromblon.

Saradnja ronilaca iz Češke i BiH traje od 2012. godine.

"Podvodno deminiranje je opasna stvar, ali imamo iskustvo u radu sa Federalnom upravom civilne zaštite već duže vrijeme. Imamo i svoje procedure koje moramo pratiti kako bismo rizik sveli na minimum", izjavio je Filip Lipovski, vođa Ronilačkog tima policije Češke.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije