Društvo

U Skelanima parastos za 305 ubijenih civila i vojnika

U Skelanima parastos za 305 ubijenih civila i vojnika
Foto: N.N. | U Skelanima parastos za 305 ubijenih civila i vojnika

SKELANI - U Skelanima je kod centralnog spomenika održan parastos za 305 poginulih srpskih civila i vojnika iz ovog mjesta i okolnih sela, od kojih je 69 nastradalo na ovaj dan prije 28 godina.

Prisutni su predsjednik Vlade Republike Srpske Radovan Višković, pomoćnik ministra rada i boračko-invalidske zaštite Radomir Graonić, predsjednik BORS-a Milomir Savčić, te brojne delegacije udruženja i organizacija proisteklih iz proteklog rata iz regije Birač, kao i nekoliko stotina građana sa obje strane Drine.

Parastos služi sveštenik skelanski Srđan Lalović, a prisutni su prislužili svijeće za pokoj duša stradalih mještana.

Prethodno je položeno cvijeće i prislužene su svijeće u obližnjim selima Ćosići i Kalimanići čiji su stanovnici, takođe, nastradali na današnji dan prije 28 godina.

Od 305 ubijenih Srba iz opštine Skelani, u posljednjem ratu više od polovine su bili civili - djeca, žene, starci.

Od 69 ubijenih na današnji dan 1993. godine većina su bili civili među kojima je bilo nekoliko djece i 15 žena. Tog dana ranjeno je 165 mještana, a od 30 zarobljenih većina nije preživjela mučenja u srebreničkim kazamatima i njih četvoro se vode kao nestali.

Za brojne zločine koje su muslimanske snage počinile nad Srbima u Podrinju, pa i za ove u Skelanima, ni nakon 28 godina niko nije odgovarao, a nisu bili obuhvaćeni ni optužnicom protiv Orića u procesu koji se okončao njegovim oslobađanjem u Sudu BiH. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije