Društvo

U Srpskoj 23 požara za jedan dan

U Srpskoj 23 požara za jedan dan
Foto: Vvatrogasna brigada Banjaluka | U Srpskoj 23 požara za jedan dan
Sandra Vukić

BANJALUKA - U protekla 24 časa u Republici Srpskoj evidentirana su 23 požara, od kojih je većina bila na otvorenom i izazvana nepažnjom i nehatom građana, saopšteno je iz MUP-a RS.

Ministarstvo unutrašnjih poslova RS apeluje na građane da budu oprezni prilikom spaljivanja korova i drugog gorivog materijala, prilikom uređenja imanja, te da ove poslove obavljaju samo za vrijeme povoljnih vremenskih uslova i na površinama koje mogu kontrolisati.

"Zakonom o zaštiti od požara koji je stupio na snagu u novembru 2019. godine kao jedna od obaveznih mjera zaštite požara zabranjeno je paljenje korova i drugog poljoprivrednog otpada bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i preduzimanja svih neophodnih radnji s ciljem sprečavanja širenja vatre", napominju iz ministarstva.

Ovim Zakonom definisana je novčana kazna od 100 KM do 1.000 KM za prekršaj fizičkog lice koje pali korov i drugi poljoprivredni otpad, bez prethodnog obavještavanja vatrogasno-spasilačke jedinice i ne preduzme sve neophodne radnje u cilju sprečavanja širenja vatre

Nekontrolisano spaljivanje korova i ostavljanje neugašene vatre bez nadzora pri uređenju poljoprivrednih imanja česti su uzroci požara, a posebnu opasnost predstavlja nekontrolisano spaljivanje gorivog materijala u blizini šumskih kompleksa i zasada.

"Pozivaju se građani da nakon spaljivanja ugaseostatke nesagorene materije, kako bi se spriječilo njihovo raznošenje vjetrom i pojava nekontrolisanog gorenja i požara. U slučaju nekontrolisanog širenja vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, policiju na broj 122 ili Centar za obavještavanje na broj 112", ističu iz MUP-a RS.

Takođe, pozivaju građane, poljoprivrednike i šumske radnike da se pridržavaju zakonskih odredaba, da ne pale vatru na nedozvoljenim mjestima, ne ostavljaju upaljenu vatru bez nadzora i ne uništavaju prirodu, jer mala nepažnja može imati velike posljedice.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske će u okviru svojih ovlaštenja preduzimati zakonom propisane mjere protiv lica koja su izazvala požar i time ugrozili živote i zdravlje ljudi i pričinili materijalnu štetu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije