Društvo

U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja

U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja
Foto: Ilustracija | U Srpskoj nema oboljelih od malih boginja

BANJALUKA- U Republici Srpskoj trenutno nema oboljelih od malih boginja, rečeno je Srni u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske.

Načelnik Službe za epidemiologiju u ovom institutu LJubica Jandrić rekla je da je na osnovu Izvještaja o sprovedenoj vakcinaciji u Srpskoj za 2017. godinu, procenat vakcinacijom MRP vakcinom veći za oko 10 odsto u odnosu na 2016. godinu i iznosio je 83,7 odsto /prva doza/, odnosno 86,4 odsto /druga doza MRP vakcine/ što smanjuje mogućnost pojave epidemije.

"Međutim, sve dok obuhvat ne bude 95 odsto i više, postoji mogućnost za pojavu epidemija od malih boginja /morbila/, rubeole /crvenke/ i parotitisa /zaušnjaka/", rekla je Jandrićeva.

Ona je dodala da se roditeljima preporučuje da djecu koja nisu potpuno vakcinisana, sa dvije doze MRP vakcine, što prije vakcinišu s ciljem blagovremene zaštite protiv morbila.

"Nevakcinisana djeca imaju 35 puta veću vjerovatnoću da obole od malih boginja u odnosu na njihove vakcinisane vršnjake. Kada se javi epidemija među nevakcinisanom populacijom, raste rizik od obolijevanja i manjeg broja vakcinisanih građana", naglasila je Jandrićeva.

Ona je pojasnila da je MMR vakcina protiv morbila, rubeole i parotitisa.

"Riječ je o bolestima koje izazivaju virusi, te protiv njih nema efikasnog lijeka, a u određenom broju slučajeva mogu izazvati vrlo teške posljedice kod oboljelih", istakla je Jandrićeva.

Ona navodi da male boginje mogu dovesti do upale pluća, upale mozga, sljepila, ili čak do smrtnog ishoda.

"Zaušnjaci mogu dovesti do meningitisa, gluvoće, upale testisa. Rubeola može dovesti do upale mozga i krvarenja, ali je najopasnija za trudnice jer može izazvati pobačaj ili teške anomalije kod nerođene bebe", pojašnjava Jandrićeva.

Ona podsjeća da je Republika Srpska već bila suočena sa velikom epidemijom morbila u toku 2014. i 2015. godine, sa više od 4.000 oboljelih, koja je započela u populaciji osoba koje su rođene u toku rata u BiH i nisu vakcinisane MRP vakcinom.

Zakon o zaštiti stanovništva od zaraznih bolesti Republike Srpske definiše obavezne mjere za zaštitu stanovništva od zaraznih bolesti u Srpskoj, u koje spada i vakcinacija, kao i kaznene odredbe u slučaju nesprovođenja propisanih mjera.

Jandrićeva naglašava da je potrebno stalno raditi na povećanju svijesti o značaju vakcinacije.

Četvorogodišnje dijete iz Vranjske Banje šesta je žrtva malih boginja u Srbiji, saopšteno je iz Instituta za javno zdravlje "Milan Jovanović Batut". Klinički centar Niš prijavio je juče da je preminulo dijete koje nije bilo vakcinisano.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije