Društvo

U BiH nema pooštravanja mjera zbog korone

U BiH nema pooštravanja mjera zbog korone
Foto: N.N. | U BiH nema pooštravanja mjera zbog korone

BANJALUKA, SARAJEVO - Epidemiološka situacija u RS i FBiH je pod kontrolom iako je povećan broj zaraženih virusom korona posljednjih nekoliko dana i pooštravanja mjera neće biti, potvrdili su nadležni i u RS i FBiH.

Branislav Zeljković, v.d. direktora Instituta za javno zdravstvo RS, rekao je danas da je situacija u vezi s virusom korona pod kontrolom, ali da je neophodno i dalje poštovati sve mjere zaštite i preporuke.

Fadil Novalić, premijer FBiH, rekao je da, ako bude drugog talasa virusa korona, mjere sigurno neće biti restriktivne.

"Na naše opšte zadovoljstvo, stanovništvo se pridržavalo svih mjera i sada postoji individualna odgovornost", istakao je Novalić.

Jelena Đaković Dević, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, kazala je da je u protekla 24 časa virus korona potvrđen kod još 14 osoba u RS, od 154 laboratorijska uzorka.

"Virus korona je potvrđen kod četiri osobe iz Čelinca, po dvije iz Doboja i Banjaluke, te po jedne iz Gradiške, Petrova, Dervente, Modriče, Teslića i Prnjavora", naglasila je Đaković Devićeva.

Jela Aćimović, epidemiolog u Institutu za javno zdravstvo RS, rekla je da je do sada potvrđeno 1.680 pozitivnih slučajeva na virus korona i da su trenutna žarišta u Modriči, Kostajnici i Zvorniku.

Antonija Verhaz, načelnica Klinike za infektivne bolesti UKC RS, navela je da je od pojave virusa do sada na toj klinici pregledano 3.800 pacijenata, od čega je njih 710 hospitalizovano, a otpušteno oko 570.

Za 24 časa u Federaciji BiH testirano je 400 uzoraka, od kojih su 24 osobe pozitivne na virus korona, a novi slučajevi registrovani su u Zeničko-dobojskom, Unsko-sanskom i Tuzlanskom kantonu.

U Tuzlanskom kantonu registrovan je peti smrtni slučaj osobe koja je bila zaražena virusom korona.

Dajana Čolić, ministrica zdravstva Tuzlanskog kantona, upozorila je da, dok god ima i jedna pozitivna osoba, biće širenja virusa, te apelovala na građane da budu odgovorni, nose maske i drže distancu.

Infekcijom su u ovom kantonu trenutno aktivno zaražene 124 osobe. U UKC Tuzla smješteno je 11 pacijenata, a jedan je na respiratoru.

"Na području Bijeljine od subote nije bilo novih registrovanih slučajeva zaraze virusom korona, tako da je u ovom gradu i dalje šest osoba pozitivnih na virus korona, od kojih je jedna u bolničkom karantinu", saopšteno je iz bijeljinske bolnice "Sveti vračevi".

Prema podacima Ministarstva civilnih poslova BiH, od početka epidemije virusom korona u BiH je zaraženo 2.040 lica, oporavilo se 2.162, a preminulo 165 osoba.

"U RS je potvrđeno 1.680 zaraženih, ozdravilo je 1.165 ljudi, a preminulo 119. U FBiH zaraženo je 1.340 osoba, oporavila se 981, a preminule su 42. U Brčko distriktu je registrovano 20 oboljelih od virusa korona, oporavilo se 16, četvoro je umrlo, a testirana su 893 lica.

U BiH su testirane 77.494 osobe, od kojih u  RS 32.232, a u FBiH 44.369, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije