Društvo

U Srpskoj od infarkta liječeno 1.876 pacijenata

U Srpskoj od infarkta liječeno 1.876 pacijenata
Foto: N.N. | U Srpskoj od infarkta liječeno 1.876 pacijenata

BANJALUKA - Kardiovaskularna oboljenja su uzročnik najvećeg broja smrtnih slučajeva u Republici Srpskoj, gdje je u prošloj godini u bolnicama od akutnog infarkta miokarda liječeno 1.876 pacijenata, rečeno je Srni u republičkom Institutu za javno zdravstvo.

Prema podacima Instituta, u prošloj godini četiri pacijenta bolnički liječena od akutnog infarkta miokarda bila su mlađa od 30 godina, a najmlađi je imao 26 godina.

Dragana Grujić Vujmilović iz Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske rekla je Srni, uoči Svjetskog dana srca, da su kardiovaskularne bolesti odgovorne za 17,7 miliona smrti godišnje u svijetu, posebno od srčanog i moždanog udara.

Ona je navela da su glavni faktori rizika visok krvni pritisak i visok holesterol, kao i konzumiranje duvana, zatim gojaznost, fizička neaktivnost, nedovoljan unos voća i povrća, te istakla da bi se promjenom loših navika moglo izbjeći 80 odsto preranih slučajeva smrti od bolesti sistema krvotoka.

"Samo sa nekoliko malih promjena u našim životima možemo smanjiti rizik od srčanih bolesti i moždanog udara, poboljšati kvalitet života", rekla je Vujmilovićeva.

Ona je podsjetila da se Svjetski dan srca obilježava od 2000, a ove godine pod sloganom "Moje srce, tvoje srce".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije