Društvo

U Strojicama, kod Šipova, više od 300 kuća i stoka skoro 20 dana bez vode

U Strojicama, kod Šipova, više od 300 kuća i stoka skoro 20 dana bez vode
Foto: N.N. | U Strojicama, kod Šipova više od 300 kuća i stoka skoro 20 dana bez vode

ŠIPOVO - Više od 300 domaćinstava nekoliko sela u Strojicama, kod Šipova, skoro 20 dana nema pitku vodu zbog zamjene starih i dotrajalih vodovodnih cijevi, čija se zamjena, zbog nepristupačnog terena i loših vremenskih uslova, odužila i iskomplikovala.

Ogorčenim seljanima koji crpe posljednje kapi iz čatrnja, već ponestaje načina da se snalaze za pitku vodu, ali i za napajanje stoke, budući da je ovaj janjski kraj jedno od najnaseljenijih seoskih područja i skoro sva domaćinstva imaju životinje.

"Šta ćemo, ljudi, bez vode, pokrepaćemo i mi i stoka. Katastrofa je kada nemamo vodu", požalio se jedan od mještana Strojica.

Kako su za "Nezavisne" ispričali mještani jednog zaseoka, u petak je bio 17. dan kako je preko 300 domaćinstava ostalo bez kapi vode, a u petak im je bilo nestalo i struje.

"Niti se možemo napiti, niti okupati, a niti napojiti stoku. Čujem da mijenjaju cijevi i da su tu nastali neki problemi, ali niko da izađe pred ljude i da kaže u čemu je problem i kad ćemo dobiti vodu. Rekli su nam da će nam voda doći kroz tri-četiri dana, ali se to odužilo evo vidite koliko, a i radnici koji su bili tu su se pokupili i otišli", kaže jedan stariji mještanin.

Tvrde da su i onima koji imaju bunare zalihe tečnosti pri kraju, a najviše su zabrinuti jer ne znaju kada će im doći voda.

Tu informaciju ne znaju ni nadležni, jer, kako su nam rekli, loše vrijeme odužilo je radove, a zbog kiše odgođen je preostali dio posla.

Prema riječima Marka Savičića, zamjenika načelnika opštine Šipovo, vodovod u Strojicama star je pedesetak godina i bio je u vlasništvu Šumskog gazdinstva "Gorica".

"Odlučili smo da radimo rekonstrukciju vodovoda, ali smo ga prvo morali otkupiti i raspisati tender za rekonstrukciju dijela tog vodovoda", objašnjava Savičić za "Nezavisne".

Napominje da taj vodovod nikad nije održavan, a dogovor s preduzećem koje je na tenderu prošlo kao izvođač radova bio je da ono nabavi i povari cijevi, a da Šumsko gazdinstvo te cijevi zatrpa.

To preduzeće, kako tvrdi Savičić, odradilo je svoj dio posla i na potezu je ŠG "Gorica", koje zbog nepristupačnog terena i kiše nije bilo u mogućnosti da završi posao.

"Jednostavno nije do radnika, jer svaki dan pada kiša, a vodovod se nalazi u šumi. I ako prestane kiša, mora barem sedam dana biti suvo da bi bager mogao raditi, tako da bi bilo nezahvalno pričati o tome kada bi moglo sve da bude završeno", kaže Savičić.

Dodaje da su razmatrali mogućnost i da se cijevi ručno zatrpaju, ukoliko bager ne uspije tokom vikenda ući u šumu, a sudeći po količini kiše koja je u petak padala, mala je vjerovatnoća za to.

"Ako se do ponedjeljka ne smiri vrijeme, cijevi će zakopavati ručno, za šta treba više dana, ali očekujemo u toku narede sedmice da će ovaj problem biti riješen", kaže Savičić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije