Društvo

U TK sve više samohranih roditelja: Ne mogu se osloniti ni na zakon ni na alimentaciju

U TK sve više samohranih roditelja: Ne mogu se osloniti ni na zakon ni na alimentaciju
Foto: N.N. | U TK sve više samohranih roditelja: Ne mogu se osloniti ni na zakon ni na alimentaciju

TUZLA - U Tuzlanskom kantonu sve je više razvedenih osoba, ali i samohranih roditelja, koji se bore s mnogobrojnim problemima, a zakon nije na njihovoj strani jer ih i nema kao kategorije.

Samohrana majka Mira Zubčević kaže da zakon nije na njenoj strani, ali i da se svakodnevno bori s predrasudama i mentalitetom koji ovdje vlada.

"Zakonska regulativa samo spominje udovice, djecu udovica i udovaca, a mi kao samohrane majke i očevi ili djeca koja su nastala u vanbračnoj zajednici  mi nigdje nismo i nemamo nikakva prava", rekla je Zubčevićeva i dodala da samohrani roditelji jedino ostvaruju pravo na dječji minimalni dohodak, koji kasni.

Veliki problem je alimentacija na koju se roditelji ne mogu osloniti.

"Ne mogu teretiti čovjeka koji nema prihode. Samim tim, sama sam se morala snalaziti kao i ostali. Ne možemo teretiti ni čovjeka ni ženu ako rade, recimo, pod ugovorom na mjesec dana. Moje iskustvo je da s alimentacijom ne mogu ništa postići", ispričala je ova majka i naglasila da se često od djece krije pravo stanje da se ona ne bi osjećala drugačijom ili zapostavljenom.

Prema podacima Federalnog zavoda za statistiku, u protekloj godini na području FBiH bilo je 1.035 razvedenih brakova.

Prednjače Tuzlanski kanton s 266 razvoda, zatim Unsko-sanski sa 196 razvoda te Sarajevski kanton sa 164 razvedena braka.

Udruženje samohranih roditelja u Tuzli koje je okupljalo ovu populaciju je ugašeno jer se nije moglo finansirati i opstati te su roditelji prepušteni sami sebi.

Da su samohrani roditelji marginalizirani, slaže se i Damir Alić, tuzlanski advokat, koji kaže da se o njima vrlo malo priča, jer nemaju riješen status u okviru Porodičnog zakona i Zakona o socijalnoj zaštiti i civilnim žrtvama rata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije