Društvo

Marijana Krkalović prva doplivala do krsta u Trebišnjici

Marijana Krkalović prva doplivala do krsta u Trebišnjici
Foto: Vesna Duka | Marijana Krkalović prva doplivala do krsta

TREBINJE - Mlada dvadesetpetogodišnja plivačica Marijana Krkalović iz Trebinja ovogodišnji je nosilac Bogojavljenskog krsta, jer je prva doplivala do osveštanoga krsta koji se na ovaj dan po tradiciji baca u osveštanu vodu rijeke Trebišnjice.

Iako je episkop zahumsko-hercegovački i primorski Dimitrije na bogosluženju, koje je prije vodokršća obavljeno u Sabornom hramu u Trebinju, sugerisao da se ove godine zbog brzine nadošle Trebišnjice i hladnoće ne pliva, pedesetak momaka i djevojaka, među kojim je bio i gradonačenik Trebinja Mirko Ćurić, plivali su nekoliko metara do krsta, kako se ne bi prekinuo ovaj običaj koji u Trebinju traje više od dvije decenije.

"Baš mi je velika čast, srećna sam i nema ljepšeg osjećaja za sve plivače nego da prvi doplivaju do osveštanog krsta. Ove se godine desilo da se plivalo svega nekoliko metara, ali sam ja bila spremna i da plivam sa druge obale, jer to radim već petnaest godina i nikada mi nije bilo hladno, niti sam se prehladila", kazala je kroz suze mlada plivačica.

Koliko joj znači bogojavljensko plivanje najbolje govori podatak da je za osveštanim krstom počela plivati sa 10 godina i od tada, već deceniju ipo, stalno učestvuje u tome.

Na Bogojavljenskom plivanju je i ove godine učestvovao i gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić koji je, pozivajući se na preporuku vladike Dimitrija da se oni koji žele samo skvase u Trebišnjici, uzmu blagoslov i cjelivaju Jevanđelje, istakao da je i on sam preplivao nekolika metra, jer je plivača voljnih za plivanje bilo dosta, a prostora malo.

"Ove godine je tako, a nadamo se da ćemo već sljedeće godine preplivavati cijelu rijeku, iako nama svima zaista nije bilo hladno, jer, ako je Bog uz vas, nema čega da se bojimo, a time sam se vodio i u prošlogodišnjem plivanju kada sam zajedno sa ostalim plivačima bez problema preplivao rijeku, a da je neki drugi dan – pitanje je da li bismo mogli. Slava Bogu, ja nisam čuo ni za jednu osobu da na Bogojavljenje nije uspjela preplivati rijeku, samo ako želi i ako hoće“, istakao je Ćurić.

Nakon vodokršća je litija sastavljena od brojnog sveštenstva i vjernika nastavila gradskim ulicama do Sabornog hrama, odakle je i pošla.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije