Društvo

U Tuzli oborena četiri Guinnessova rekorda

U Tuzli oborena četiri Guinnessova rekorda
Foto: sodalive.ba | U Tuzli oborena četiri Guinnessova rekorda

Mirsad i Irma Nokto iz Bosne i Hercegovine te Žarko Janković iz Crne Gore danas su svojim umjećima brojne Tuzlake ostavljali bez daha. Naime, u sportskoj dvorani Mejdan u Tuzli je upriličena manifestacija pod nazivom "Dan Guinnessovih rekorda" u okviru koje je grupa sportista nadmašila trenutne rekorde u četiri oficijelne kategorije.

Majstor borilačkih vještina i selektor WuShu Kung fu reprezentacije BiH Mirsad Nokto danas je oborio dva svjetska rekorda.

Ovaj 49-godišnji Tuzlak prvenstveno je uradio 103 skleka u minuti čime je nadmašio Švicarca Romana Dossenbacha koji je držao svjetski rekord u ovoj disciplini sa 101 sklekom.

Takođe, na Noktinom stomaku razbijeno je 16 ploča siporeksa čekićem težine 6,30 kilograma za 4,22 sekunde čime je s mjesta svjetskog rekordera potisnut Ali Bahçetepé iz Turske na čijem stomaku je isto urađeno za 4,74 sekunde.

"Bez obzira koliko u neku ruku nama djelovalo jednostavno, ovdje su u pitanju izuzetno zahtjevni rekordi. U cijelu ovu priču me uveo Muhamed Kahrimanović koji drži 12 svjetskih rekorda i koji je čvrsto vjerovao za mene", izjavio je Mirsad za Klix.ba.

Najveću pažnju prisutnih plijenila je Mirsadova kćerka, 13-godišnja Irma Nokto koja je za 60 sekundi u štiklama, udarcima nogom iznad glave, uspjela probiti 39 balona čime je ubjedljivo nadmašila Njemicu Anu Marie Petzolt koja je držala svjetski rekord s 18 balona.

"Zaista je prelijep osjećaj biti nova svjetska rekorderka. Mjesec dana sam se pripremala i bilo je izuzetno naporno, ali trud se na samom kraju isplatio", kazala je Irma za Klix.ba.

Žarko Janković iz Crne Gore oborio je rekord Austrijanca Adema Dulasa u razbijanju siporeks ploča laktom pri tome držeći jaje u ruci, koje u konačnici nije smjelo puknuti.

Naime, Janković je razbio 82 ploče za 9,74 sekunde dok je raniji rekord iznosio 78 ploča.

Janković se za ovaj podvig pripremao dva i po mjeseca, a kako nam je rekao, u ovoj disciplini i najmanja greška može dovesti do izuzetno jakog bola u ruci, a samim tim i ozbiljne povrede.

"Izuzetno su bitni tehnika, koncentracija, a snaga dođe sama po sebi na kraju. Najbitnije je to da za nekih 18 sekundi puknu plate, a ja sam uspio u svemu tome mnogo ranije", rekao je Janković.

Obaranje Guinnessovih rekorda u četiri kategorije odvijalo se pod budnim okom predstavnika Njemačkog instituta za Guinnessove rekorde (RID) Muhameda Kahrimanovića, Bosanca koji dugi niz godina živi i radi u Njemačkoj i vlasnika 12 Guinnessovih svjetskih rekorda.

Obaranju svjetskih rekorda prethodio je Kahrimanovićev show program u okviru kojeg je rukom razbijao kokosove orahe, betonske i drvene ploče, ali i kamenice.

U okviru današnje manifestacije koja je privukla pažnju velikog broja posjetitelja upriličen je i bogat prateći program, odnosno plesne tačke i prezentacije raznih borilačkih vještina.

Kao organizator "Dana Guinnessovih rekorda" se potpisuje tuzlanski Ving Tchun Kung fu klub "Panther", uz počasno pokroviteljstvo Svjetske asocijacije Ginisovih rekorda, Njemačkog instituta za Ginisove rekorde, Sportskog saveza grada Tuzla i Fakulteta za tjelesni odgoj i sport Univerziteta u Tuzli.

Inače, ovo nije prvi put da se u toku ove godine obaraju Guinnessovi rekordi u Tuzli.

Prošlog mjeseca na Trgu Slobode u ovom gradu napravljen je najveći burek i porcija ćevapa u BiH, a da li su ova dva tradicionalna jela ušla u knjigu rekorda još uvijek nije poznato, s obzirom na to da se čekaju zvanični rezultati.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije