Društvo

U UKC RS prvi put izvedena operacija aneurizme iza potkovičastog bubrega

U UKC RS prvi put izvedena operacija aneurizme iza potkovičastog bubrega
Foto: Srna | U UKC RS prvi put izvedena operacija aneurizme iza potkovičastog bubrega

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci izvedena je rizična operacija aneurizme trbušne aorte uz prisustvo vrlo rijetke pojave potkovičastog bubrega kod pacijenta.

"Ovakva pojava javlja se jednom u 500 slučajeva novorođene djece i u mnogim slučajevima ta pojava i ne bude otkrivena. Tek nakon nastalih komplikacija kod pacijenta otkrije se ovakva anomalija, što je bio slučaj kod navedene operacije", navodi se u saopštenju iz UKC-a Republike Srpske.

Iz UKC-a navode da je tako rizičan i kompleksan operativni zahvat izveden prvi put u ovoj ustanovi.

Prema riječima načelnika Službe za vaskularnu hirurgiju Milanka Maksića, bubrezi u ovom slučaju gube svoju uobičajnu anatomiju, gdje bubreg liči na pasulj, nego je evidentno spajanje dva bubrega, u ovom slučaju, donjim dijelom što anatomski podsjeća na potkovicu, a kompleksnost samog operativnog zahvata bila je u tome što je sama aneurizma bila iza takvog bubrega.

Iz UKC-a navode da je operacija protekla uspješno, te da je pacijent Milan Martinović (71) iz Teslića sedmi dan nakon operacije otpušten iz bolnice, a postoperativni tok je protekao bez ikakvih komplikacija.

Tim koji je učestvovao u izvođenju ove procedure 21. januara u Službi za vaskularnu hirurgiju činili su specijalista opšti hirurg i supspecijalista vaskularni hirurg Milanko Maksić, asistenti doktori Slobodan Šormaz, Aleksandar Košpić, Srđan Gostić, specijalista anesteziologije sa reanimatologijom Bojan Tomanić i instrumentarke Danka Kljajić i Biljana Bojić.

"Zahvaljujući stručnosti našeg medicinskog kadra u Službi za vaskularnu hirurgiju UKC ovakve i slične rizične operativne zahvate biće moguće izvoditi u našoj ustanovi", navodi se u saopštenju.

Iz UKC-a navode da pacijenti više neće morati da odlaze u druge zdravstvene centre u regionu kako bi obavili ovakve operativne zahvate.

"Samim tim rizik po život pacijenta će biti minimalan, smanjiće se troškovi Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske, kao i troškovi porodica pacijenata", navodi se u saopštenju UKC-a.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije