Društvo

U UKC RS stigao rendgen aparat koji snima kompletan skelet pacijenta

U UKC RS stigao rendgen aparat koji snima kompletan skelet pacijenta
Foto: Velibor Tripić | U UKC RS stigao rentgen aparat koji snima kompletan skelet pacijenta

BANJALUKA - Univerzitetski klinički centar (UKC) RS u Banjaluci nabavio je rendgen aparat pomoću kojeg će ljekari biti u mogućnosti da snime kompletan skelet pacijenta za samo 13 sekundi uz jako nisku dozu radijacije, a ovo je i prvi aparat ovog tipa u regionu.

Kako je rečeno, ogromna prednost LODOX Xmplar aparata je što omogućava da se snimi kompletno tijelo pacijenta u dvije ravni bez pomjeranja pacijenta, što je od velikog značaja kod pacijenata sa prisutnim višestrukim traumama.

"Eminentni stručnjaci iz Amerike su došli ne samo kako bi osposobili ovaj aparat, nego da bi edukovali naš kadar za njegovo korišćenje. Prošli mjesec su u UKC RS boravili stručnjaci iz Rusije, evo danas stručnjaci iz Amerike, što dokazuje da je ovo internacionalna kuća i da je ovo jedan od najboljih kliničkih centara u regionu", rekao je Vlado Đajić, generalni direktor UKC RS, te dodao da ova zdravstvena ustanova nabavlja aparate kakve nemaju ni neke najbolje klinike. Dodao je da je osnovni cilj ove zdravstvene ustanove pružanje kvalitetne usluge pacijentima.

Kako je novinarima rečeno u UKC RS, stručnjaci iz SAD edukovali su njihov kadar za pravilnu upotrebu "Lodoks" uređaja vrijednog 1,7 miliona KM.

Saša Vujnović, načelnik Zavoda za kliničku radiologiju UKC RS, istakao je da će ovaj aparat doprinijeti da pacijenti budu zbrinuti na još bolji način nego do sada.

Izrazio je zadovoljstvo što je, i nakon otvaranja novoizgrađenog dijela UKC, nastavljen proces usavršavanja kadra, kao i nabavke najsavremenije opreme.

Marti Kulis, izvršni direktor kompanije "Lodoks" za Sjevernu Ameriku, naveo je da je ovaj sistem poseban po tome što mu je potrebno svega 13 sekundi da snimi cijelo tijelo u jednoj ravni sa niskom dozom zračenja.

"Snimanje tijela u dvije ravni traje oko dva minuta, zajedno sa generisanjem slike, a zbog veoma niske doze zračenja ovaj uređaj se može koristiti za djecu i trudnice", rekao je Kulis.

Prema njegovim riječima, kadar UKC RS, koji je obučavan, pokazao je veliku posvećenost poslu i zavidan nivo znanja, kao i želju da savladaju nove tehnologije.

Izrazio je zadovoljstvo što je imao priliku da sa kolegama iz SAD instalira i pusti u rad ovaj aparat, te edukuje kadar UKC RS za rukovanje.

Luis Kulis, aplikacioni specijalista, istakla je da joj je drago što je radila s osobljem UKC RS, kao i da su ljekari ovog centra pokazali zavidno znanje.

Kako su pojasnili u UKC RS, ovaj aparat ima ključnu funkciju u postavljanju prioriteta u stabilizaciji i liječenju pacijenata koje primaju u Urgentni centar, pogotovo u situacijama kada je broj pacijenata veliki i kada se zahtijeva pojačani intenzitet rada pri samom prijemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije