Društvo

U UKC-u RS nova metoda ugradnje specijalnog pejsmejkera

U UKC-u RS nova metoda ugradnje specijalnog pejsmejkera
Foto: Srna | U UKC-u RS nova metoda ugradnje specijalnog pejsmejkera

BANJALUKA - U Univerzitetskom kliničkom centru (UKC) Republike Srpske u Banjaluci danas je izvršena operacija pacijenta sa poremećajem srčanog ritma novom i najefikasnijom metodom ugradnje specijalne vrste pejsmejkera.

Šef Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaja srčanog ritma Dragan Unčanin rekao je novinarima da je obavljena "stimulacija his-bandl pejsing sistemom, prva u Srpskoj i BiH".

"Nova tehnika uspijeva na duge staze, sprečava srčano popuštanje i pojačava srčanu funkciju. Ova tehnika je mnogo efikasnija od konvencionalnog pejsinga iz vrha desne komore", naveo je on.

Profesor Univerzitetskog centra u Pragu Karol Čurila rekao je da je došao u Banjaluku da pomogne timu ljekara iz Odjeljenja za elektrofiziologiju srca i poremećaje srčanog ritma u izvođenju prve operacije ovom metodom.

On je dodao da bi za mnoge pacijente ovo bio prvi izbor liječenja jer bi mogao da spriječi srčano popuštanje.

Načelnik Klinike za kardiologiju UKC-a Srpske Tamara Kovačević Preradović istakla je da u UKC-u mnogo ulažu u savremenu opremu i edukuju osoblje.

"Današnji događaj je posvećen liječenju pacijenata sa poremećajima srčanog ritma, odnosno oslabljenim radom srca. Riječ je o ugradnji specijalne vrste pejsmejkera", rekla je ona i dodala da se nove metode uvode uz podršku najiskusnijih stručnjaka, nakon čega ljekari u UKC-u nastavljaju da rade sami.

Preradovićeva je naglasila da menadžment UKC-a prati svjetske trendove, što dokazuje i današnja operacija.

Ona je rekla da je standardni put uvođenja novih metoda istitucionalna saradnja u Srpskoj, prvenstveno UKC-a i Javnog fonda za zdravstveno osiguranje, te istakla da će nova operacija biti na spisku standardnih metoda ove zdravstvene ustanove.

"His bandl pejsing" (His bundle pacing) predstavlja novu tehniku u kardiologiji koja podrazumijeva fiziološku i simultanu stimulaciju obje srčane komore preko prirodnih, specijalizovanih provodnih niti His-Purkinje sistema, čime se sprečavaju štetni efekti mehaničke nepravilnosti koja se vidi kod klasičnog pejsinga iz desne komore.

Trajni vodič srčanog ritma (pejsmejker) jedan je od tehnološki najsavršenijih izuma u medicini. Ugradnja ovih uređaja indikovana je kod pacijenata koji imaju usporen srčani ritam, a brojne studije su dokazale superiornost ove procedure u odnosu na konvencionalni pejsing iz desne komore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije