Društvo

U USK svakog dana 100 novih migranata

U USK svakog dana 100 novih migranata
Foto: N.N. | U USK svakog dana 100 novih migranata

BIHAĆ - Broj migranata koji u posljednjih nekoliko sedmica dolaze na područje Unsko-sanskog kantona dostigao je alarmantne razmjere, a prema podacima policije, samo u prvih 20 dana aprila pristiglo je 3.500 novih, pa je procjena kako ih u ovom kantonu sada ima više od 6.000.

Ovu informaciju potvrdio je Nermin Kljajić, ministar unutrašnjih poslova u Vladi USK, koji kaže kako strani državljani pristižu sa svih strana i na sve načine te da ih dnevno dolazi više od 100.

Prema njegovim riječima, najviše stižu talgo vozom, autobusima te taksi i privatnim vozilima.

Kljajić je istakao kako će protiv svih autoprevoznika koji obavljaju prevoz migranata Vlada USK podnijeti tužbe i krivične prijave zbog krijumčarenja ljudi.

"Razmatramo i tužbu protiv službe za strance BiH, jer oni ne rade svoj dio posla kako treba. U slučaju kada pronađemo ilegalne migrante oni jednostavno ne izlaze na teren, iako su obavezni da izvrše njihovu identifikaciju i da im pronađu smještaj", kazao je Kljajić, istakavši kako su svi prihvatni kapaciteti odavno popunjeni. 

Oni koji dolaze borave na otvorenim lokacijama, kao što su krug "Bire", pomoćni stadion Nogometnog kluba Jedinstvo u Bihaću, gradski parkovi i druga mjesta gdje spavaju u vrećama ili pod šatorima.

Mustafa Ružnić, premijer USK, saopštio je kako će sutra biti objavljena nova lokacija na koju će biti izmješteni svi migranti iz prihvatnih centara "Bira" u Bihaću i "Miral" u Velikoj Kladuši, a tamo će biti smješteni i oni koji sada borave na drugim mjestima.

"Nadam se kako će u toj odluci sudjelovati i Ministarstvo sigurnosti BiH i Služba za poslove sa strancima i da ćemo zajedno odrediti lokaciju van naseljenog područja, gdje ćemo premjestiti migrante. Mi smo ih pozvali i nadamo se da će se odazvati", kazao je Ružnić.

On je dodao kako je zbog povećanja broja migranata u prihvatnim centrima Ministarstvo zdravstva USK dobilo zadatak da utvrdi zdravstveno-higijensku situaciju na tim mjestima.

Zanimljivo je da je Amir Murić, privrednik iz Cazina, najavio kako će u narednu srijedu blokirati sve ulaze u bivšu fabriku "Bira", gdje sada borave migranti.

Murić kaže da je njegova kompanija ranije vršila demontažu u ovoj fabrici i da mu ti radovi nisu plaćeni. Kaže kako se obratio Općinskom sudu u Bihaću i da je trenutno u toku sudski spor o tom predmetu, te da postoji sudska odluka o privremenoj zabrani raspolaganja imovinom "Bire". Murić dodaje da ima pouzdane informacija da se iz fabrike iznosi sirovina i da se ruše pomoćni objekti, te ističe kako se i boravkom migranata uništava i umanjuje vrijednost osigurane imovine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije