Društvo

U ŽRS sve sindikate žele pod jednom kapom

U ŽRS sve sindikate žele pod jednom kapom
Foto: Ilustracija | U ŽRS sve sindikate žele pod jednom kapom

BANJALUKA - Veliki broj radnika "Željeznica RS" podržava inicijativu da se oformi novi jedinstveni sindikat koji bi objedino članove iz svih sindikata, a koji su nezadovoljni radom svojih predstavnika i stanjem u kojem se nalazi firma.

"Nakon zadnjih štrajkova ove godine, gdje su u većini učestvovali članovi Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS na čelu sa Zlatkom Marinom, Borisom Šukalom potpredsjednikom i sa mnom kao predsjednikom banjalučke sekcije, članovi ostalih sindikata koji su bili tu u štrajku izrazili su želju i potrebu da se ponovo pokrene priča o jedinstvenom sindikatu", kazao je juče Dragan Peulić, predsjednik banjalučke sekcije.

Još jedan od razloga zašto dosad nije došlo do ujedinjenja je i nepotizam među predstavnicima sindikata.

"Na početku su zainteresovani bili sindikat Infrastrukture banjalučki i dobojski i Održavanje šinskih vozila iz Banjaluke i Prijedora zajedno sa SSTD-om. Ali su onda određeni ljudi, to jest predsjednici sindikata odustali, zato što, kako su kazali, nisu bili saglasni s određenim idejama, a u suštini su dobili unapređenja na bolje funkcije i pojedine ustupke kako bi odustali od čitave priče. Kada sam vidio šta se radi, svoj dio održavanja šinskih vozila pripojio sam SSTD-u", ističe Boris Šukalo, potpredsjednik banjalučke sekcije.

On je dodao da je glavni razlog zbog kojeg će ovaj put dati sve od sebe da ojačaju sindikat glas običnog radnika, koji i jeste kičma ŽRS.

"Sedmi sindikat je formiran prije nekoliko mjeseci sa svega 35 članova, taj podatak vam govori o apsurdnosti situacije", kaže Šukalo.

Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata saobraćajno-transportne djelatnosti ŽRS, kazao je da je inicijativa tu, ostalo je na radnicima.

"Veći dio radnika je za to, jedan dio je skeptičan kao i uvijek, traže mane. Dosta je i straha među našim radnicima koji su proganjani od strane Uprave", kaže Marin.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije