Društvo

Savjeti za zimsku vožnju sa karting staze u Zalužanima

Savjeti za zimsku vožnju sa karting staze u Zalužanima
Foto: Jelena Đurđević | U Zalužanima počela dvodnevna obuka vožnje u zimskim uslovima

BANJALUKA - Posjedovanje zimske opreme i potpuno očišćena vjetrobranska stakla na autu te izbjegavanje naglih pokreta, osnovni su uslovi za vožnju u zimskim uslovima, rečeno je ovo danas na preventivnoj aktivnosti "Vozači, probajte vožnju na snijegu", održanoj na karting-stazi Autodroma u Zalužanima, kod Banjaluke, koja će biti organizovana i sutra.

"Priliku da prođu obuku bezbjedne vožnje i vožnje u uslovima snijega i leda imaju svi građani koji posjeduju vozačku dozvolu B kategorije i vlastito registrovano vozilo", istakao je Ranko Babić, generalni sekretara Auto-moto saveza RS.

Istakao je da je ovo još jedna prilika kada Auto-moto savez RS želi vozačima da pomogne i da ih pripremi da bezbjedno učestvuju u saobraćaju.

"Ovdje vozači imaju priliku i da namjerno pogriješe, da bi vidjeli kako to izgleda kad se vozilo zanese i kada prokliže", naveo je Babić.

U priručniku koji je podijeljen ističe se da ako dođe do proklizavanja točkova ili zanošenja vozila treba oduzimati gas, ali nikako naglo, već postepeno. Na kočnicu mora da se zaboravi i da se ona koristi samo u slučaju opasnosti.

Babić kaže da naš standard nije toliko nizak da vozači ne bi mogli da priušte sebi lance kako bi imali kvalitetnu opremu.

Marka Rakovića iz Banjaluke, koji je vozač već deset godina, ni debeli minus nije spriječio da dođe na karting-stazu i na bezbjedan način isproba kako izgleda vožnja u zimskim uslovima.

"Najveći izazov kada je u pitanju vožnja na snijegu je što je loše očišćeno, pa je problem u uzbrdici kada krećem", rekao je Raković.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, stigao je takođe na karting-stazu te istakao da se nada da će što veći broj vozača učestvovati u ovoj aktivnosti.

"Ovo je svakako apel na naše vozače da budu što oprezniji i koriste zimsku opremu da bi bilo što manje udesa", istakao je Trninić.

Iako su novinari očekivali, ministar ipak nije sjeo za volan kako bi isprobao vožnju na snijegu na poligonu. Umjesto toga provozao ga je generalni sekretar Auto-moto saveza RS.

Preporuke za vožnju u zimskim uslovima

  • Ne pokrećite vozilo dok potpuno ne očistite sva stakla.
  • Kada se kreće iz mjesta postepeno dodavati gas.
  • Pri skretanju izbjegavati dodavanje i oduzimanje gasa.
  • Kod proklizavanja gas oduzimati, ali ne naglo.
  • Držati veće odstojanje.
  • Prije ulaska u krivinu smanjiti brzinu.
  • U krivini zadržite malu i stalnu brzinu.
  • Kočiti postepeno, naizmjenično motorom i kočnicom.
  • Kod zaustavljanja koristiti efekat kočenja motorom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije