Društvo

U banjalučkim vrtićima 129 djece, zahtjev za dodatno testiranje vaspitača

U banjalučkim vrtićima 129 djece, zahtjev za dodatno testiranje vaspitača
Foto: N.N. | U banjalučkim vrtićima 129 djece, zahtjev za dodatno testiranje vaspitača
Srna

BANJALUKA - U banjalučke vrtiće, koje obuhvata Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, danas je stiglo 129 djece, od 202 koliko ih je prijavljeno prilikom anketiranja roditelja, dok je od 11. maja, od kada su vrtići ponovo otvoreni, u prosjeku dolazilo oko 80 mališana, rekla je direktor ovog centra Jelena Kurtinović.

Iz Centra za predškolsko vaspitanje i obrazovanje zahtijevaju dodatno testiranje zaposlenih na virus korona.

"Ukoliko bude potrebe za smještajem većeg broja djece od onog koji je prijavljen (202), mi ćemo se naći u situaciji, ukoliko se brzo ne testiramo, da nećemo moći da odgovorimo iako je to naša obaveza i dužnost, ali bez testiranih radnika ne smijemo da ugrožavamo zdravlje djece", ukazala je Kurtinovićeva.

Ona je rekla da su djeca raspoređena u osam objekata, te da je prvog dana došlo 74 djece, drugog i trećeg 82 mališana, a ostalih dana bilo ih je oko 80.

"Ukoliko dođe do dodatnih popuštanja mjera i veći broj djece krene u vrtiće uputili smo prošle sedmice zahtjev za dodatno testiranje i naknadno smo se obratili premijeru Republike Srpske Radovanu Viškoviću i proslijeđeno je dalje na postupanje Institutu za javno zdravstvo Srpske da se obavi dodatno testiranje zaposlenih u ovom centru", navela je Kurtinovićeva.

Ona je dodala da su prema preporukama iz Instituta za javno zdravstvo formirane grupe po 10 djece.

Kurtinovićeva je istakla da se svako jutro prije ulaska djece u vrtić obavlja trijaža za svako dijete i svakog zaposlenog radnika posebno, mjeri se temperatura beskontaktnim toplomjerima, prolazi se kroz "dezo-barijere" i poštuju se sve mjere koje je Institut propisao.

S ciljem prevencije širenja virusa korona banjalučki Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje, kojem je do 13. marta bilo prijavljeno 111 djece za čije čuvanje nije postojala alternativa, od 16. marta organizovao rad u vrtićima "Marija Mažar", "Sunce", "Lana" i "Leptirić".

Zbog veoma malog broja djece koju su roditelji slali u ove vrtiće gradski Štab za vanredne situacije 18. marta donio odluku da radi samo jedan dežurni vrtić "Marija Mažar".

Ispočetka je u ovaj vrtić dolazio manji broj djece, dvoje ili troje, ali je ubrzo vrtić pohađalo samo jedno dijete i to povremeno.

Centar za predškolsko vaspitanje i obrazovanje u Banjaluci obuhvata 2.400 djece.

U Banjaluci je odluka o zatvaranju vrtića donesena 13. marta na osnovu ograničenja koje je usvojio gradski Štab za vanredne situacije u okviru preventivnih mjera na suzbijanju širenja virusa korona.

Od 11. maja u funkciji je vrtić "Marija Mažar" u kojem su smještena djeca iz tog objekta i vrtića "Luna", zatim "Plavi čuperak", u kojem borave mališani iz tog objekta i vrtića "Leptirić" i "Ježeva kućica". Vrtić "Kolibri" je za djecu iz tog i vrtića "Lana" i "Palčica", a u vrtić "Nataša" dolaze djeca iz tog i vrtića "Pinokio".

U funkciji je i vrtić "Naša djeca", u kojem su smješteni mališani iz tog i vrtića "Pčelica" i "Tijana", zatim vrtić "Neven", u kojem se nalaze mališani i iz vrtića "Srna" i "Prvi koraci", te vrtić "Radost" za djecu iz tog i vrtića "Sunce" i "Dora". U vrtiću "Bubamara" su djeca iz tog, te vrtića "Cvrčak" i "Poletarac". 

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije