Društvo

U čast Dana pobjede nad fašizmom u Kinoteci filmovi Sime Brdara

U čast Dana pobjede nad fašizmom u Kinoteci filmovi Sime Brdara
Foto: Kinoteka RS | U čast Dana pobjede nad fašizmom u Kinoteci filmovi Brdara

U čast Dana pobjede nad fašizmom Kinoteka Republike Srpske u Palama sutra će prikazati filmove scenariste, režisera i književnika Sime Brdara.

Filmovi su bili u planu da budu prikazani u maju, ali je zbog virusa korona to bilo odgođeno.

U programu će učestvovati autor Simo Brdar i glumica i profesor na državnoj Akademiji dramskih umjetnosti u Kaunasu (Litvanija) Karina Češujko, najavljeno je iz Kinoteke.

Simo Brdar se više od 25 godina bavi istraživanjem genocida i Holokausta, počasni je član Izdavačkog savjeta Instituta Jasenovac u Njujorku od 2007. godine i dobitnik brojnih nagrada za filmove koji su prikazani na međunarodnim filmskim festivalima širom svijeta.

Brdar, bivši direktor i kustos Spomen-područja Donja Gradina, režirao je, između ostalih, filmove "Sunce i žica", "Krv i voda", "A, Bog je ćutao", "Krst od krvi" "Jasenovac", "Gradina", "Marjanovići", "I to je Jasenovac", "Savo vodo", "Gradina i Jasenovac gradovi mrtvih", "Predgrađa mrtvih".

Brdar je održao projekcije filmova i predavanja u Norveškoj, Gruziji, Litvaniji i drugim zemljama, gdje je ostavio snažan utisak i poslao jasnu poruku o razmjerama zla u ustaškim logorima smrti Jasenovac, Stara Gradiška, Mlaka, Jablanac i drugim.

On je dokumentarnim filmom "Krst od krvi" rasvijetlio misteriju na sjeveru Norveške, na stijeni u Saltdalu, gdje je krvlju logoraša Miloša Banjca iz sela Klekovci, njegov brat Marjan krajem Drugog svjetskog rata nacrtao krst.

Od tada, Norvežani crvenom bojom obnavljaju ovaj krst i čuvaju uspomenu na logoraša kojem do skoro nisu znali ni ime ni porijeklo.

Brdar kaže da "Krst od krvi" na jedinstven način svjedoči o stradalničkoj sudbini Kozarčana u njemačkim logorima smrti.

Iz Kinoteke napominju da, u skladu sa naredbom o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona na području opštine Pale, ukupan broj lica u zatvorenom prostoru ne smije prelaziti 50, a rastojanje između mora biti minimalno dva metra, uz obavezno nošenje zaštitnih maski.

Filmovi će biti prikazani u Kulturnom centru sutra od 20 časova, a ulaz će biti slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije