Društvo

U cijeloj opštini Kalinovik samo tri prvačića

U cijeloj opštini Kalinovik samo tri prvačića
Foto: Arhiva/Ilustracija | U cijeloj opštini Kalinovik samo tri prvačića

BANjALUKA - U prvi razred osnovnih škola u Srpskoj ove godine upisana su 173 učenika manje nego lani, a najmanje prvačića, odnosno njih troje, na jesen će u klupe sjesti u opštini Kalinovik.

Prema podacima Ministarstva prosvjete i kulture RS, u školsku 2021/2022. godinu u aprilu i maju upisano je 8.949 učenika, odnosno 4.632 dječaka i 4.317 djevojčica. U školskoj 2020/2021, podsjećaju, ukupno su bila upisano 9.122 prvačića, a godinu ranije 9.293.

"Najviše đaka u prvi razred ove godine upisano je u banjalučkim osnovnim školama i to 1.896. Slijedi Bijeljina sa 809, te Doboj sa 494 prvačića. U klupe prijedorskih osnovnih škola na jesen će sjesti 477 prvačića, a u Gradišci 376 učenika", istakli su u ministarstvu.

Dodali su da je najmanje učenika u prvi razred upisano u Kalinoviku, gdje će na jesen u školu krenuti tri prvačića. U prvi razred u Jezeru, Driniću i Trnovu, kako su naveli u ministarstvu, krenuće po sedam učenika.

Iako se grad na Vrbasu može pohvaliti najvećim brojem prvačića, pojedine škole, čak i one u užem centru grada, na jesen će imati manje đaka. Direktorica OŠ "Ivo Andrić" u Banjaluci Željka Opačić kaže da su ove godine u prvi razred ove ustanove upisana 94 đaka.

"Prošle godine smo imali 105 prvačića", kazala je Opačićeva.

Predsjednik Aktiva direktora osnovnih škola u bijeljinskoj regiji Predrag Račanović rekao je za "Glas" da se broj prvačića smanjuje iz godine u godinu, a ovaj problem najviše je izražen u ruralnim sredinama, jer se stanovništvo seli u grad ili u inostranstvo.

"U 12 područnih škola nije upisan nijedan prvačić. Kad su u pitanju gradske škole, tu nema velikih oscilacija u odnosu na prethodne godine", kazao je Račanović.

Prema riječima predsjednika Aktiva direktora osnovnih škola prijedorske regije Zdravka Budimira, na ovom području nema škola koje nisu upisale bar nekoliko prvačića.

"Neke škole na području ovog aktiva su upisale manje prvačića, a neke više u odnosu na prošlu godinu i promjene su neznatne", kazao je Budimir.

Direktorica OŠ "Vuk Karadžić" u Jezeru Milanka Vasiljević kaže da ove godine imaju tri prvačića manje nego lani.

"U prosjeku godišnje prvi razred u Jezeru upiše desetoro djece.  Međutim, ove godine je to nešto manje", kazala je Vasiljevićeva i dodala da je deveti razred ove godine završilo 12 đaka.

Uslovi

Načelnica Jezera Snežana Ružičić smatra da opštine poput ove treba maksimalno da jačaju ruralne krajeve i stvaraju što kvalitetnije uslove života kako bi i škole bile punije.

"Sa svojim timom sam učestvovala u infrastrukturnim projektima i stvaranju jednakih uslova za djecu na selu i u gradu. Na primjer, sagrađena je sala, gdje djeca iz ruralnih krajeva mogu da održavaju manifestacije i sekcije", kazala je Ružičićeva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije