Društvo

U distriktu Brčko neće fiskalne kase u veleprodaji

U distriktu Brčko neće fiskalne kase u veleprodaji
Foto: N.N. | U distriktu Brčko neće fiskalne kase u veleprodaji

BRČKO - Iako je tek nedavno otpočeo proces fiskalizacije u Brčko distriktu, Udruženje poslodavaca i Privredna komora distrikta Brčko pokrenuli su inicijativu za izmjenu Zakona o fiskalnim sistemima u smjeru da se iz procesa fiskalizacije izuzme promet na veliko, odnosno veleprodaja.

"Promet dobara na veliko po sadašnjem zakonu podliježe fiskalizaciji i smatramo da nije u redu jer sva veleprodaja ide žiralno i preko računa, sve se evidentira i podložno je kontroli. Fiskalne kase bi bili suvišni dodaci koji opterećuju poslovne subjekte, naročito proizvodna preduzeća. Mislim da ćemo naići na razumijevanje i da će Zakon o fiskalnim sistemima biti promijenjen na način da veleprodaja ne bude u sistemu fiskalnih kasa", rekao je Ševal Suljkanović, predsjednik Udruženja poslodavaca Brčko distrikta.

Ova inicijativa upućena je Vladi distrikta Brčko prije dva dana, a kako saznajemo, Poreska uprava distrikta Brčko već je dala pozitivno mišljenje u kojem navode da inicijativa ima smisla i da se u veleprodaji promet evidentira preko računa, što i jeste cilj fiskalizacije, a to je evidencija prometa.

U svom mišljenju Poreska uprava je navela da i tokom ranijih kontrola, odnosno inspekcijskih nadzora prije procesa fiskalizacije, nije bilo nikakvih problema u smislu evidentiranja prometa i da je bilo sve manje-više "čisto".

Ovo mišljenje preko nadležnog odjeljenja uskoro će se naći na sjednici Vlade distrikta Brčko, a koja će formalno Skupštini distrikta Brčko predložiti izmjene Zakona o fiskalnim sistemima i izuzeće od fiskalizacije veleprodaju.

Pored veleprodaje, odnosno zahtjeva poslodavaca, još ranije, advokati i notari otpočeli su štrajk tražeći da i oni budu izuzeti od fiskalizacije, međutim zasad im još niko nije izašao u susret.

Što se tiče fiskalizacije, rokovi definisani odlukom o dinamici fiskalizacije već su probijeni, a prema procjenama, gotovo pola obveznika nije završilo posao, odnosno uvelo fiskalne kase u svoje objekte. Na početku fiskalizacije, koja se u distriktu Brčko odgađa već godinama, procjene su bile da će biti instalirano oko 3.000 fiskalnih kasa, međutim, prema informacijama iz Poreske uprave distrikta Brčko, tek oko 2.000 privrednika podnijelo je zahtjev za fiskalizaciju.

"Odgovorimo na sve zahtjeve koje dobijemo, ali dinamika podnošenja zahtjeva diktira proces. Po odluci o dinamici fiskalizacije rok je istekao i sada svi što predaju oni su praktično u zakašnjenju, jer je svi trebalo da to urade zaključno sa 30. maja. Nismo još krenuli s represivnim mjerama", rekao je za "Nezavisne" Davor Ninić, šef Finansijske inspekcije Poreske uprave Brčko distrikta.

Poreska uprava distrikta Brčko, i pored toga što je rok istekao, obveznike trenutno pismenim putem obavještava o njihovim obavezama, i u slučaju da ne podnesu zahtjev i ne isplate prvu ratu da će uslijediti kazna.

"Ukoliko primijetimo osjetan pad podnošenja zahtjeva, bićemo prinuđeni da počnemo s prekršajnim nalozima. Razumijemo da je nabavka fiskalne kase trošak i s prekršajnim nalozima samo bismo dodatno otežali situaciju i iz tog razloga nismo krenuli s represivnim mjerama", rekao je Ninić.

Kada su u pitanju kazne, Zakonom o fiskalnim sistemima predviđeno je da će oni koji ne izvrše svoju obavezu biti kažnjeni sa od 2.500 do 15.000 KM, zavisno od toga da li se radi o fizičkom licu, preduzetniku ili pravnom licu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije