Društvo

U hraniteljske porodice smješteno 500 djece

U hraniteljske porodice smješteno 500 djece
Foto: N.N. | U hraniteljske porodice smješteno 500 djece

JAHORINA - U cilju promocije hraniteljstva, transformacije institucija u kojima su smještena djeca bez roditeljskog staranja, te prevenciji, kako bi što manji broj djece bilo smješteno u dom i našlo sigurnost u porodicama, danas je na Jahorini održan prvi dio UNICEF-ove radionice "Svako dijete treba porodicu".

Procijenjuje se da u  BiH postoji oko 2.000 djece bez roditeljskog staranja, veći broj njih živi u institucijama, a 500 djece su smještena u hraniteljske porodice.

U radionici su učestvovali predstavnici UNICEF-a, entitetskih ministarstava, predstavnici medija kao i hranitelji te djeca koja su odrasla u hraniteljskim porodicama.

Jedna od novina u budućnosti koju su najavili u Federalnom ministarstvu rada i socijalne politike je uvođenje profesionalnog hraniteljstva kako bi udomljavanje djece postalo  posao i porodice bi na taj način zarađivale za život.

"Ovaj oblik dobar je i sa aspekta deinstucionalizacije ali i pružamo mogućnost ljudima da se zaposle", kazao je Miroslav Jurešić, pomoćnik ministra u ovom ministarstvu. Dodao je i da su zakonske novine u ovoj oblasti različite vrste hraniteljstva, tradicionalno, specijalno, hitno i povremeno u odnosu na potrebe djece. Pored toga ujednačene su naknade za hranitelje i propisan minimum a kantonima ostavljena mogućnost da podižu te naknade.

"Uveli smo sistem obaveznih edukacija radnika centara za socijalni rad i udomiteljske obitelji i svako ko se želi baviti tim mora proći edukaciju", kaže Jurešić.

Propisana su jasna prava i obaveze kako bi proces udomljavanja bio uspješan. Sandra Kukić iz UNICEF-ove sekcije za zaštitu djece koja je voditelj ovog programa, rekla je da je glavni cilj radionice da dijete živi u porodici.

"Otvorili smo mnogo pitanja, prije svega kako na najbolji način osigurati prava djeteta da živi u porodici, prije svega u svojoj porodici, pojačati prevenciju, kako možemo porodicama porijekla pomoći da ostanu sa svojom djecom da se ne izuzimaju. Ako ipak mora doći do izdvajanja djece naš cilj je da to bude porodično okruženje", rekla je Kukićeva.

Dodala je da se domovi prepoznaju kao nosioci novih usluga koji će biti podrška za  hranitelje, djecu na način da se spriječi razdvajanje djece od porodica i da žive u porodičnom okruženju. Dodala je da su neke od tih usluga, mobilni timovi za porodice u riziku za podršku hraniteljskim porodicama, materinski dom gdje majke mogu ostati sa bebama da izbjegnu rizik razdvajanja, dnevni centar za savjetodavnu podršku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije